пʼятницю, 3 лютого 2023 р.

5 українських книг, які варто порадити почитати своїм друзям іноземцям

Багато хто з нас після початку повномасштабної війни рф проти України розпочав свою власну боротьбу з фейками і пропагандою на інформаційному фронті. Завдяки сучасним технологіям ми легко можемо розповідати людям з різних куточків світу про те, що зараз відбувається в Україні. Так, у багатьох із нас з’явилися друзі і знайомі з інших країн. У цьому дописі до вашої уваги добірка книг сучасних українських авторів, які варто порадити почитати іноземцям, щоб вони ще більше дізналися про війну, яка почалася на сході України 2014 року, про анексію Криму та про інші важливі події, які розгортаються протягом останніх років у нашій державі. Усі ці книги доступні англійською мовою і є важливим внеском у суспільний дискурс, завдяки якому можна краще зрозуміти Україну та її незламний народ.
 
1. «Щасливі падіння» Євгенія Білорусець – «Lucky Breaks» by Yevgenia Belorusets

У цій книзі представлена серія коротких оповідань, у яких йдеться про життя українських жінок, котрі через війну на сході України, що почалася 2014 року, змушені були переїхати і шукати притулку в інших частинах нашої країни. Деякі оповідання описують події, що відбуваються у Києві, деякі – події, що відбуваються в зоні бойових дій та на територіях, що знаходяться під контролем росіян і сепаратистів. Об’єднує всі ці історії те, що вони сфокусовані на тому, як драматичні історичні події змінюють повсякденне життя людини, звичне життя українських жінок, яким доводиться переживати так багато втрат… У центрі всіх історій – жінки з різних верств суспільства, різного походження, різного віку. Всі вони самотні і втомлені, але прагнуть налагодити своє понівечене війною життя.  
 
2. «Інтернат» Сергій Жадан – «The Orphanage» by Serhiy Zhadan
Це роман про «апокаліпсис», окупацію, безпорадність і життя в постійному страху, коли ситуація навколо змінюється постійно і завжди несподівано. Варто зазначити, що назви, такі як Донбас, Донецьк, росія чи Україна в книзі не згадуються, але зрозуміло, що у творі описане життя у війні, життя в Донецьку десь 2015 року. У книзі представлена історія звичайного шкільного вчителя – його прагнень, мотивації та цілей. Вона також про цілий регіон, вимушено відокремлений, але той, за який йде боротьба.
 
3. «Сірі бджоли» Андрій Курков – «Grey Bees» by Andrey Kurkov
Цей роман допоможе іноземному читачеві більше дізнатися про Україну, краще зрозуміти культурне й етнічне розмаїття нашої землі, в тому числі більше дізнатися і про кримських татар. Це книга про вплив божевілля війни на людей; про те, як невірне тлумачення історії стає підставою для  порушення прав людини. Події твору розгортаються в період після анексії росією Криму 2014 року і початку війни на сході України. У романі описане життя звичайної людини, яка опинилася серед жаху війни, наслідків військових дій та політичних репресій, спрямованих проти окремої людини, невеликих громад, сімей та національних меншин.
 
4. «Жизня» Олег Сенцов – «Life Went on Anyway» Oleg Sentsov
Олег Сенцов – український кінорежисер, сценарист і письменник, громадський активіст. У цій книзі представлена збірка його автобіографічних оповідань, в яких описане дитинство Сенцова та його дорослішання в Криму в період останніх років існування СРСР та в дуже важкий пострадянський період 1990-х років. В цих оповіданнях є нотки ностальгії, а також відчувається тепле і співчутливе ставлення до людей, які були частиною його життя. У книзі описано похмуру реальність радянської епохи та її відгомін у Криму. Але водночас у книзі є гумор і ствердження того, що прекрасні моменти можуть траплятися навіть під час важких випробувань.   
 
5. «Те, чим ми живемо, те, заради чого вмираємо» Сергій Жадан – «What We Live For, What We Die For» by Serhiy Zhadan
Збірка віршів С. Жадана, написаних у період з 2001 по 2015 рік, нагадує, що Україна дуже різноманітна і багатогранна країна з унікальною історією, культурою та самобутністю. Ці вірші зображають важкий для всіх українців пострадянський період, віддзеркалюють структуру українського суспільства, а також повсякденне існування, труднощі, розчарування і проблеми простих українців переважно з робітничого середовища, включаючи військових, студентів, бізнесменів середнього віку, фермерів, іммігрантів, представників меншин.

Немає коментарів:

Дописати коментар