четвер, 8 вересня 2022 р.

«Двоє дивляться вниз. Один бачить калюжу, другий – зорі. Що кому» О. Довженко

Щорічно у другу суботу вересня в Україні відзначається національне професійне свято працівників кінематографії
День українського кіно.
 
Культурний фронт під час великої російсько-української війни є дуже важливим, адже ворог понад усе прагне знищити нашу культурну спадщину і наші культурні досягнення. На щастя, воїни українського культурного фронту відпочивати не збираються і роблять усе для того, щоб українське кіно жило і процвітало, а світ у тому числі і завдяки цій сфері все більше дізнавався про Україну та її культуру.
 
З нагоди Дня українського кіно ми підготували для вас добірку цікавих новин і фактів про українське кіно:
 
1. Зараз триває активна робота над першою масштабною кінореконструкцією березневої окупації Київщини. Стрічку під назвою «Область героїв» незабаром побачить весь світ. З неї глядачі дізнаються реальні героїчні історії простих українців.
 
2. Геніальний фільм Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», що вийшов 1964 року, свого часу отримав 39 міжнародних нагород і 28 призів на кінофестивалях у різних країнах світу.

3. Історія українського кіно почалася  1893 року. Тоді в Одесі український механік-винахідник Йосип Тимченко створив прототип кінокамери, на яку відзняли перші фільми – «Вершник» і «Метальник списа».

4. Попри те, що повномасштабна війна в Україні триває, наша кіноіндустрія продовжує працювати. Цього осіннього сезону на глядачів чекають цікаві прем’єри в українських кінотеатрах. Отже, найближчим часом на великі екрани вийдуть такі українські стрічки, як «Я працюю на цвинтарі» (драма, комедія), «Цей дощ ніколи не скінчиться» (документальний фільм), «Магда» (історична драма), «Максим Оса» (пригодницький трилер), «Клондайк» (драма про війну).
 
5. Перша українська мультиплікаційна стрічка «Казка про солом’яного бичка» побачила світ 1927 року.
 
6. Стрічка Ігоря Стрембіцького «Подорожні» стала першим українським фільмом, який здобув нагороду на Каннському міжнародному фестивалі 2005 року.
 
7. Перший український телесеріал «Царівна», який мав 20 серій, відзняли 1994 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар