пʼятницю, 10 червня 2022 р.

Діти мають право

Станом на початок 2020 року кожна десята дитина у св
іті віком від п’яти років тим чи іншим чином була залучена до дитячої праці – це приблизно 160 мільйонів дітей.
 
Наприкінці минулого століття за ініціативою Міжнародної організації праці (МОП) було засновано Всесвітній день боротьби з дитячою працею, який з того часу щороку відзначається 12 червня.
 
Діти в усьому світі регулярно займаються оплачуваною і неоплачуваною працею, яка, хоча й не завдає їм шкоди, та все ж є неприпустимою, оскільки діти або занадто малі, щоб працювати, або ж їхня діяльність є потенційно небезпечною для їх фізичного і розумового розвитку, а також ця діяльність обмежує можливість дітей (чи позбавляє їх такої можливості взагалі) здобувати освіту і набувати соціальні навички. У найменш розвинених країнах 1 з 4 дітей (віком від 5 до 17 років) займається роботою, що вважається шкідливою для здоров’я та розвитку дитини.  
 
Тема Дня 2022 – «Діти мають мріяти, а не працювати у полі». Вона має на меті привернути увагу до необхідності збільшення інвестицій у системи соціального захисту для створення міцних основ соціального захисту, а також захисту дітей від дитячої праці. Протягом останніх кількох десятиліть спостерігався відчутний прогрес у скороченні масштабів дитячої праці, однак останнім часом темпи цього прогресу, на жаль, уповільнилися.
 
Потужним інструментом у боротьбі з бідністю і підтримці вразливих груп населення є державні системи соціального захисту, які дозволяють запобігти дитячій праці під час важких для родин життєвих ситуацій. Але слід зазначити, що станом на 2020 рік тільки для близько 47% населення світу була доступна соціальна допомога. Майже три чверті дітей, близько 1,5 мільярда людей, не мають соціального захисту.
 
Для того, щоб досягти суттєвих результатів у викоріненні дитячої праці, необхідно збільшувати інвестиції в універсальні системи соціального захисту як частину комплексного і всеосяжного підходу до розв’язання цієї проблеми. 

Немає коментарів:

Дописати коментар