вівторок, 21 червня 2022 р.

Література держави-агресора «йде геть» з української шкільної програми

Після початку повномасштабної війни росії проти України дуже загострилося питання присутності великої кількості творів російських письменників в українській шкільній програмі з зарубіжної літератури. Велика кількість вчителів і викладачів витупили за те, щоб оновити зміст навчальної програми із зарубіжної літератури і вилучити та/або замінити твори російських і білоруських авторів на твори зарубіжних письменників. Нещодавно офіційно було ухвалено рішення про таке оновлення навчальної програми для українських школярів.
 
Тож, чому російська література є токсичною і небезпечною? Відповідь на це запитання проста: літературні твори російських письменників популяризують і оспівують військові звитяги російської армії, імперіалізм і нетерпимість до інших народів. Тема війни є ключовою для літератури держави-агресора, а це точно не та тема, якою мають захоплюватися наші діти.
 
Шкільна програма з зарубіжної літератури включає понад двадцять російських авторів, але з початку наступного навчального року ця ситуація докорінно зміниться. Літературі, яка прославляє убивства і приниження інших народів, точно не місце у навчальній програмі українських шкіл, тому, власне, і було 13 червня ухвалено рішення про те, щоб прибрати зі шкільної програми світової літератури твори Крилова, Чехова, Пушкіна, Лермонтова, Толстого, Тургенєва, Буніна, Мандельштама, Некрасова, Блока, Достоєвського, Грибоєдова, Єсеніна, Шолохова, Пастернака, Маяковського, Ахматової, Гумільова, Цвєтаєвої, Ільфа та Петрова й інших. На додачу до цього, вивчення творчості М. Гоголя і Т. Халілова рекомендовано перенести до навчальних програм з української літератури.
 
Твори російських авторів буде заміщено прекрасними творами талановитих зарубіжних письменників відповідно до літературного процесу та з урахуванням вікових особливостей учнів/учениць.

Немає коментарів:

Дописати коментар