середу, 16 червня 2021 р.

Крим у житті і творчості українських письменників🌅📖

Крим. Це прекрасний мальовничий півострів на півдні України.
Крим. Це одна з найболючіших точок нашої держави. Тільки відновлення справедливості зможе «вилікувати» нас від цього болю.
 
Мабуть, усі ми мріємо про те, як одного щасливого дня ми знов, як колись, поїдемо влітку відпочивати на тепле південне узбережжя Чорного моря – до українського Криму. Але поки що зі зрозумілих причин ми тільки думками можемо линути до півострова, а ще читати про нього красиві вірші та прозові твори видатних українських письменників. До речі, багато наших літераторів свого часу відвідували Крим чи жили в ньому протягом певного періоду, надихалися красою природи півострова і творили. Так, наприклад, Леся Українка вперше приїхала до Криму 1890 р. задля лікування від хвороби. Поетеса в Криму не тільки лікувалася й відпочивала, але, звісно, і писала. Таємничість і краса півострова буквально зачарували Лесю Українку. Пізніше поетеса ще не раз поверталася до Криму. Місцем справжнього натхнення був Крим і для Михайла Коцюбинського, який писав: «Море синє до чорноти, тільки білою піною б'є об берег... Такі дні бувають тільки в Криму».  Зачарувала краса кримської природи колись і Павла Тичину, і Миколу Зерова, і Олександра Олеся, і Миколу Чернявського. Цікавила тема Криму, минуле цього краю, чарівна природа гір і морського узбережжя також і відомого українського письменника-сатирика Остапа Вишню. Тема Криму присутня також і в творчості Максима Рильського.
 
У цьому дописі до вашої уваги відеодобірка уривків із творів українських письменників про Крим. А ще красиві фотографії півострова.

Немає коментарів:

Дописати коментар