вівторок, 8 червня 2021 р.

Букерівська премія 2021 🏆

Минулого тижня в кафедральному соборі м. Ковентрі (Велика Британія) відбулася віртуальна церемонія оголошення переможців престижної міжнародної літературної нагороди Букерівської премії.
 
Цього року приз отримав французький письменник сенегальського походження Давід Діоп за свій роман «Вночі вся кров чорна» («At night all blood is black»). Згідно з правилами премії, грошову нагороду розміром  50 тисяч фунтів стерлінгів буде розділено між автором книги і перекладачкою Анною Мосховакіс.
 
Героями книги «Вночі вся кров чорна» є сенегальці, які під час Першої світової війни воювали на боці Франції. Головний герой книги  на власні очі бачив, як страшною смертю помирав його товариш, котрий попросив героя позбавити його страждань і застрелити. Ця трагічна подія настільки вразила головного героя, що він збожеволів. Так, щоночі він прокрадався до табору ворогів і вбивав ще одного ворога. Щоночі.
 
Книжка Д. Діопа розповідає історії простих вояків; вона зображує їхні почуття, переживання.  
 
Відомо, що зараз твір-переможець перекладається одразу 13-ма мовами.
 
Всього до короткого списку претендентів на Букерівську премію 2021 потрапило 12 авторів – шість письменників і шість перекладачів. Цікаво, що книги із короткого списку премії цього року об’єднує спільна тема – історична та сімейна пам'ять.
 
Автор зображення: Джерело, Добропорядне використання, https://uk.wikipedia.org/w/index.php?curid=2345118

Немає коментарів:

Дописати коментар