понеділок, 22 березня 2021 р.

Вода – це найбільші ліки на землі🌊

22 березня у світі традиційно відзначається Всесвітній день водних ресурсів або Всесвітній день води. Мета цього Дня – закликати до цінування водних ресурсів і підвищити рівень обізнаності щодо всесвітньої кризи водопостачання. Суть цього неофіційного свята – підтримати досягнення Цілі сталого розвитку (ЦСР) 6: чиста вода та належні санітарні умови для всіх до 2030 р.
 
Тема Всесвітнього дня води 2021 – «Цінність води для кожного з нас». Цінність води це значно більше, ніж просто її економічна ціна (вартість). Вода має величезне і складне значення для наших домогосподарств, для виробництва продуктів харчування, для культури, охорони здоров'я, освіти, економіки та цілісності нашого природного середовища. Якщо ми не усвідомлюватимемо, наскільки цінною є вода, не почнемо її оберігати, то ризикуємо бути обмеженні у використанні такого цінного невідновлюваного ресурсу, яким для нас є вода. Без всеосяжного розуміння істинної, багатоаспектної цінності води ми не зможемо гарантувати збереження цього дефіцитного ресурсу на благо кожного.
 
На сьогодні міське водопостачання забезпечується в Україні за рахунок підземних вод лише на 25%. Для більшості країн Європи використання підземних вод сягає 90%, що забезпечує задоволення потреб населення високоякісною питною водою. Ми схильні вважати, що брак питної води не стосується України, це проблема інших далеких країн. Але це помилкова думка. Попри те, що ми поки що не відчуваємо цього щодня, тиск на наші прісноводні запаси і навколишнє середовище збільшується. На жаль, майже в усіх регіонах нашої країни спостерігається жахливе забруднення водойм, що забезпечують наші міста і села питною водою. Погане очищення і хлорування водопровідної води ставлять під загрозу наше здоров'я; зміна клімату спричиняє додатковий тиск на наші водні запаси, які внаслідок високих температур стають маловодними, а деякі навіть і зовсім пересихають.
 
Практичні зусилля можуть допомогти поглибити розуміння громадян як проблем, пов’язаних з водою, так і рішень у цій сфері. Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова в зобов'язання та дії в рамках загальної теми. В цей День в різних країнах проводяться заходи, присвячені підвищенню інформованості громадськості стосовно важливості збереження й освоєння водних ресурсів. Мета цієї роботи – привернути увагу до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів і їх раціонального використання.

Немає коментарів:

Дописати коментар