вівторок, 23 березня 2021 р.

Чому ми любимо детективні романи? 🔍 Топ-5 детективів від сучасних українських авторів

Детективні романи завжди користувалися великою популярністю серед читачів в усьому світі. Чому ж ми так любимо цей жанр? Можливо, читаючи про «темні справи», нам подобається відчувати ці «безпечні» хвилювання. Безпечні, адже, хоча ми і занурюємося в історію, співпереживаємо героям, однак, насправді ми знаємо, що ми в безпеці. Інколи нам усім хочеться гострих відчуттів. А, можливо, нам просто подобається «напружувати» мозок, розплутуючи загадковий злочин, описаний у книзі; відчувати себе справжнім слідчим. Хай там як, а детективи люблять усі. Ну або майже усі:). Протягом багатьох десятиліть в літературі домінували британські автори детективів, потім їх «наздогнали» американські письменники, чиї детективні романи почали «захоплювати світ». Нині українська література може похвалитися своїми власними чудовими детективними творами від вітчизняних письменників. МИ не пасемо задніх. У цьому дописі пропонуємо вам ознайомитися з добіркою з п’яти захопливих і дійсно крутих детективних історій, виданих протягом останніх років, від українських письменників.
 
1. «Порцеляновий погляд» (2020) Дмитро Безверхній
Ця книга-детектив від уманського письменника Д. Безверхнього зацікавить читачів, які полюбляють історичну літературу з художніми елементами.
1899 рік. Тиха провінційна Умань. До дружини відставного поліціанта Софії Павлівни Нрієвської приїжджає давня подруга, що вирушила у мандри багато років тому. Повернення жінки збурює спокійну заводь містечка. Здається, що буквально всі її колишні знайомі не раді цій події. І так само здається, що чи не всі, хто мав до неї стосунок, зітхнули з полегшенням після загадкової смерті гості. Крім, звісно, Софії Павлівни, яка взялася розслідувати смерть подруги, а заразом – видобути на поверхню чимало таємниць місцевих мешканців.
 
2. «Вигнанець і грішниця» (2020) Андрій Кокотюха
Це четверта книга ретро-циклу романів відомого українського письменника А. Кокотюхи.
1916 рік, Чернігів. Третій рік триває Перша світова війна. Детектив Платон Чечель, колишній поліцейський, мобілізований на військову службу. Але це прикриття: він виконує неофіційні завдання командування і розкриває військові злочини в тилу. Цього разу йому доводиться розслідувати вбивство мільйонера Гавриїла Логінова. Підозра падає на його кохану, доньку поміщика Юлію. Та дівчина категорично заперечує свою провину, якби Чечель не тиснув на неї. Чечель мимоволі втручається у сферу інтересів кримінального й політичного підпілля, і це призводить до ланцюга жорстоких убивств. Платон теж ледве уникає смерті. А тут іще Юлія безслідно зникає з монастиря, до якого подалася каятися в гріхах.
 
3. «Готель «Велика Пруссія»» (2019) Богдан Коломійчук
Цей роман сповнений карколомних пригод і шпигунських таємниць.
1905 рік. Кар’єра одного з кращих слідчих Галичини, львівського комісара Адама Вістовича, йде вгору. Щоб допомогти молодшому колезі, ад’юнктові Самковському, комісар береться за нібито тривіальну справу. Однак з’ясовується, що нитки її тягнуться далеко за межі Львова і навіть за межі імперії. Розслідування приводить Вістовича у Пруссію, де кілька впливових посадовців і підприємців об’єднуються з мафією, аби протистояти російським шпигунам. Раптом члени цього синдикату починають гинути за доволі жорстоких обставин. Вбивства стаються у Берліні, Позені й інших містах. У цій коловерті несподівано опиняється колишня дружина Вістовича, берлінська актриса Анна Каліш. Комісар береться за найнебезпечнішу справу в своєму житті.
 
4. «Експрес до Ґаліції» (2020) Богдан Коломійчук
Новий детективний роман Б. Коломійчука, в якому на читача чекають заплутані справи та небезпечні розслідування. Весна 1906 року. Під час відпустки у Швейцарії комісар львівської поліції Адам Вістович несподівано втягується у небезпечну шпигунську гру, в якій на карту поставлено не лише людські життя, але й долі імперій. Розшифрувавши секретний документ, Вістович дізнається занадто багато, як на звичайного детектива з далекого австрійського Львова. У цей же час з клініки в курортному Бадені зникає дивний російський пацієнт, якого розшукують розвідки одразу кількох країн, а у Венеції стається вбивство непримітного перекладача з німецької. Вістовичу доведеться з’ясувати, як пов’язані ці події і чому сліди, здавалося б, непов’язаних справ ведуть до Львова.
 
5. «На «Сьомому небі»» (2020) Наталка Доляк
Опинитися на сьомому небі можна далеко не завжди від щастя. Особливо коли йдеться про названу так телестудію, на яку влаштувалася працювати Зоя Кирпач. Телевиробничі будні хоч і дають змогу доторкнутися до творення такої захопливої екранної магії, але все ж виявляються дуже подібними на будні в інших сферах. Аж поки одного дня у студії не знаходять тіло однієї зі співробітниць каналу… Ставши однією з підозрюваних, Зоя береться за власне розслідування, щоб довести свою невинуватість, знайти вбивцю, а заразом і довідатись, наскільки глибоким може бути навіть «Сьоме небо».

Немає коментарів:

Дописати коментар