понеділок, 15 березня 2021 р.

На які новинки від закордонних авторів чекати українському читачеві 2021 року?


Цього року різні українські видавництва обіцяють потішити читачів не тільки новими книжками вітчизняних письменників, але також і українськими перекладами літературних творів на будь-який смак від іноземних авторів. Ми відібрали ті, які зацікавили нас найбільше і хочемо розповісти про них у цьому дописі.
 
«Розмови з друзями» Саллі Руні
Це нова книга авторки бестселера «Нормальні люди» С. Руні. Проникливий роман, що спонукає до роздумів. Історія Френсіс і Боббі, двох студенток з Дубліна. Якось вони знайомляться із заміжньою парою, і трохи згодом у компанії виникають любовні трикутники, що можуть зруйнувати стосунки і дружбу. У книзі підіймаються такі важливі питання як любов, дружба, успіх, ревнощі і сексуальність. До речі, незабаром сервіс «Hulu» представить екранізацію цієї книги.
 
«Рудий на узбіччі» Енн Тайлер
Новий роман відомої  американської письменниці Е. Тайлер, чиїми книгами зачитуються мільйони людей в усьому світі. Головний герой твору Міка Мортімер, сорокарічний холостяк, комп’ютерний експерт і за сумісництвом доглядач багатоквартирного будинку в Балтиморі, веде розмірене, однак досить обмежене життя. Але одного разу вся ця стабільність руйнується – починається все з того, що подруга Мікі вирішує розірвати з ним стосунки, а потім у житті героя ще й з’являється юний хлопець, який запевняє, що він син Мікі… Оповідь в романі ведеться у теплій і трохи іронічній манері. У своїх книгах, в тому числі і в цьому творі, авторка ставить питання: а що буде, коли людина порушить хід свого звичного рутинного життя і спробує щось змінити.
2020 року «Рудий на узбіччі» був номінований на здобуття Букерівської премії.
 
«У розрідженому повітрі» Джон Кракауер
Оповідь у романі ведеться від першої особи. Це дуже сумна історія про сходження на Еверест. Близько двадцяти альпіністів-любителів вирушають у подорож, яка вартує великих грошей. В кожного є досвідчений інструктор,  а всі  маршрути добре сплановані. Усі попереджені про небезпеки, що чекають на них під час сходження на гору висотою 8848 метрів. Однак бажання здолати вершину свого життя перетвориться на трагедію. У розрідженому повітрі мозок втрачатиме мільйони клітин, тіло ослабне, а найдосвідченіші робитимуть одну помилку за іншою. Що ж насправді затьмарює розум за крок до смерті, і чи виправдовує себе мрія, яку здобувають ціною життя? Про це розкаже книга Дж. Кракауера.
 
«Тривожні люди» Фредрік Бакман
Цей роман – нагадування про те, що у кожного з нас свій власний біль, який завжди з нами. Хоробра восьмидесятирічна бабуся, ІКЕА-залежна подружня пара, вагітна жінка, що бажає звести рахунки з життям, мультимільйонер – ці та ще кілька людей стали заручниками грабіжника-невдахи. Він хотів легких грошей і вирішив вчинити пограбування, але удача ніколи не була його сильною стороною. І тепер він змушений ховатися від поліції в квартирі по сусідству. Заручники аж ніяк не входили в його плани. І тим паче не входили найпотаємніші історії, якими вони починають ділитися. Це дуже зворушлива історія, сповнена емпатії, гумору та мудрості. Тут підкреслюється велика сила дружби, прощення й надії.
 
«Нікелеві хлопці» Колсон Вайтхед
Цей роман минулого року отримав Пулітцерівську премію і став бестселером «New York Times», а також очолив більшість книжкових рейтингів у США. В основі сюжету – реальна історія про виправну школу під назвою «Академія Нікеля», яка діяла понад 100 років у Флориді. Її закрили 2011 р. після викриття тортур і насильства над вихованцями. У романі розповідається про двох хлопців, яких несправедливо засудили і відправили до цього закладу. Темношкірий Елвуд Кертіс заприятелював з Тернером, який теж не винен
 
«Клара і Сонце» Кадзуо Ішіґуро
Це приголомшливий роман від автора книг «Не відпускай мене» і «Залишок дня» К. Ішіґуро. Ця історія від володаря Букерівської та Нобелівської премій запитує: що означає кохати? У цьому творі автор звертається до теми штучного інтелекту, людяності в тілі машини. Ризикнемо передбачити, що ідеальну істоту із запрограмованими цінностями буде протиставлено далеким від досконалості господарям.
 
«Телеграф Авеню» Майкл Шебон
Автор бестселерів «New York Times», лауреат Пулітцерівської премії, письменник М. Шебон переносить своїх читачів на Телеграф-авеню, що бере свій початок в Окленді, штат Каліфорнія. Над «Брукленд Рекордз», магазином вінтажного вінілу на Телеграф­авеню, яким володіють чорношкірий Арчі Столлінгз і єврей Нет Яффе, гуснуть хмари: неподалік заплановано будівництво величезного торговельного центру. Чоловіки хвилюються не тільки за свій бізнес – їхня дружба теж проходить випробування. Непростий період переживають і їхні дружини, самовіддані акушерки Ґвен і Авіва. Як грім з ясного неба з’являється Тіт, який стає кращим другом сина Нета, Джуліуса. До того ж Лютер, батько Арчі і колишній популярний актор, втрапляє у чергову халепу… Усі ці колізії розгортаються на строкатому тлі із джазу, кіно 70­х, кунг­фу, яскравих емоцій і таємних історій, з додаванням знаних імен і фактурних персонажів. Живий, добрий, атмосферний роман, який звучить, пульсує, виграє і зачаровує, як це завжди відбувається з творами М. Шебона.
 
Сподіваємося, що зможемо почитати ці та інші класні книжки рідною мовою вже найближчим часом. Чекаймо разом 😉.

Немає коментарів:

Дописати коментар