середу, 2 грудня 2020 р.

Топ-5 книг про складні сімейні відносини

Мабуть, у кожній родині є свої проблеми і складнощі, адже ідеальних сімей, так само як і людей, не буває, хоча… хто зна? Хай там як, а сім’я – це наше коріння, наша опора, підтримка і захист, тому попри усі суперечки більшість людей люблять своїх членів сім’ї. Однак бувають такі родини, в яких стосунки між найближчими людьми нагадують стосунки між найзлішими ворогами. Нещасливі сім’ї завжди були і залишаються однією з найрозповсюдженіших тем у художній літературі. Давньогрецькі міфи оповідали про те, як сини вбивали своїх батьків, у казках часто розповідається про недбальство батьків і злих мачух та й сучасна література часто підіймає тему складних сімейних стосунків. Саме про такі книги йтиметься у сьогоднішньому дописі.
 
1. «Блакитне мереживо долі», Енн Тайлер
Ця книга увійшла до короткого списку Букерівської премії і визнана бестселером «New York Times». Це прекрасний роман про три покоління однієї родини Вітшенків, в якому описані як серйозні непорозуміння і дрібні суперечки між родичами, так і зворушливі сімейні традиції і кохання на все життя. Ред, Еббі і їхні четверо дітей – дружна й весела сім’я. На перший погляд, у них все прекрасно. Але далі стає зрозуміло, що не буває простих пересічних родин, у кожної знайдуться свої таємниці і неймовірні історії…
 
2. «Співдружність», Енн Патчетт
Доля випадково звела Беверлі Кітінґ і Берта Казенса. Заради нього вона покинула колишнього чоловіка-поліціянта і, вже маючи двох маленьких доньок від першого шлюбу, стала матір’ю для чотирьох дітей Берта. Минає час, і вже дорослі діти обох родин покидають батьківський дім, вирушаючи на пошуки власного щастя. Одна з дочок, Френні, закохується в молодого письменника, який хоче написати роман про родину Кітінґ-Казенс… Кохання і зрада, слава і безталання, розкіш і злидні – які випробування чекатимуть на батьків і дітей?
 
3. «Мене звати Люсі Бартон», Елізабет Страут
У цій книзі авторка чудово розкриває усі дрібні нюанси сімейних стосунків. Після нескладної операції лікарі не квапляться виписувати Люсі Бартон, адже її організм відмовляється видужувати. Причини хвороби Люсі невідомі, однак саме через ці ускладнення до неї приїжджає мама, з котрою героїня не спілкувалася впродовж багатьох років. Це історія життя людини, котра зазнала чимало лиха в дитинстві, та не зламалася. Це історія про непрості відносини матері та доньки, про їхні конфлікти і сильний зв'язок.
 
4. «Несказане», Селесте Інґ
Лідія – центр всесвіту сім’ї Лі. Мати наперед визначила її долю – свою дівчинку у майбутньому вона бачить упевненою в собі жінкою, яка має бути лікаркою. Вона береже її, мов коштовний скарб, і навіть не пускає з дому. Батько потурає дружині. Інші двоє дітей ростуть у тіні улюблениці батьків. Та одного дня Лідія зникає назавжди. Чорна діра, що утворилася у душах батьків, затягує всіх, хто лишився... Чи наважаться рідні, опинившись на краю прірви, нарешті сказати те, про що мовчали?
 
5. «Кайдашева сім'я», Іван Нечуй-Левицький
В оселі звичайної української родини Кайдашів усе пішло шкереберть, коли старший син Карпо одружився з Мотрею. Дівчина «з перцем» одразу не сподобалася прискіпливій свекрусі. Стіни Кайдашевої хати здригалися від сварок. А коли молодший Лаврін привів свою наречену Мелашку, то про мир і злагоду забули назавжди! У цій повісті так легко впізнати будні багатьох українських сімей. Тут усе як у житті: сміх і сльози, пристрасть і прикрощі, мрії, що розбиваються об землю, і найголовніше – всепереможна любов!

Немає коментарів:

Дописати коментар