середу, 16 грудня 2020 р.

«Нехтування здоровим глуздом – вірний шлях до щастя» (Дж. Остін)

Джейн Остін – одна з найвидатніших письменниць Великої Британії, відома в усьому світі завдяки своїм дотепним висловлюванням про кохання і дружбу, а ще завдяки їдкій критиці британського суспільства XVIII століття. Ця жінка не просто зуміла досягти суттєвих успіхів у літературі, але й змогла залишитися актуальною і популярною і в наші дні також.
 
Джейн Остін народилася 16 грудня 1775 року в містечку Стівентон, графство Гемпшир у багатодітній родині  парафіяльного священика.  Писати Джейн почала рано. Її рання творчість відрізняється від перших спроб пера інших письменників тим, що є цікавою сама по собі, без необхідності відшукувати в ній риси її зрілих творів. Юнацькі твори, видані більш ніж через сто років після смерті письменниці, є дотепними пародіями на популярні тоді літературні жанри.
 
Період оригінальної творчості письменниці відкривається романом «Гордість і упередження», який став одним із найпопулярніших. До цього часу він залишається злободенним, і кожне нове покоління читачів знаходить у ньому щось близьке для себе.
 
На жаль, літературна діяльність не принесла Остін прижиттєвої слави, адже всі свої твори вона публікувала під псевдонімом. На першому місці для неї завжди була родина, а не вона сама. Можливо, саме тому Джейн так і не вийшла заміж.
 
Письменниця померла 18 липня 1817 року у Вінчестері. Їй було усього лише 42 роки. Вона так і не встигла завершити свій останній роман «Сандітон».
 
До вашої уваги коротка добірка найкращих цитат Джейн Остін:



Немає коментарів:

Дописати коментар