пʼятниця, 28 червня 2024 р.

Як добре ви знаєте Конституцію України⚖️📜🇺🇦 (онлайн-вікторина)

«Конституція – оберіг нашої державності»


28 червня відзначається День Конституції України. Нагадаємо, що 28 червня 1996 Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України – першу Конституцію незалежної української держави🧾.
 
📝Конституція – головний нормативно-правовий акт держави, який закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів, права та обов’язки громадян👨️.
 
📍Наша Конституція складається з преамбули та 14 розділів. У преамбулі підкреслюється, що ВР України ухвалює цю Конституцію – Основний Закон України від імені українського народу – громадян України всіх національностей.
 
Після ухвалення Конституції Основний Закон України змінювався кілька разів. При цьому в Конституції України 1996 року передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін і доповнень. Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу Верховної Ради. Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України взагалі не може бути змінена. Конституцію України також не можна змінити в умовах воєнного або надзвичайного стану.
 
До Дня Конституції України бібліотека імені Олександра Довженка підготувала для вас тематичну вікторину. Пропонуємо, перевірити, як добре ви знаєте Конституцію України, відповівши на запитання💡🤓👇:

Немає коментарів:

Дописати коментар