середа, 19 червня 2024 р.

Будь гордий, що ти – ром, будь вільний, наче птиця» 💃🏻 ☾⋆。𖦹 °✩

Роми
– чи не найбільш таємничий народ у світі. Цей народ має дуже давнє коріння, початки якого сягають ще 5 сторіччя. До циган часто ставляться дещо стереотипно і доволі негативно, однак насправді основними рисами характеру ромів, за словами тих, хто знає їх особисто, є щедрість, гостинність, вірність сімейним традиціям. А ще це часто дуже творчі й талановиті люди.
 
На жаль, часто можна стикнутися з нетолерантним ставленням до ромів, у тому числі і в нашій країні. Станом на травень 2021 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова зазначала, що Україні мешкає від 200 до 400 тис. ромів. Ми завжди маємо пам’ятати, що роми – це громадяни України, які мають свою культуру, особливості, ведуть своєрідний спосіб життя. Роми, як і українці, або будь-яка інша національна спільнота мають право на захист від держави, а їхні права та обов’язки зафіксовані законами України й міжнародним законодавством. Пам’ятаймо, що представники цього етносу заслуговують на толерантне ставлення, так само як і всі інші мешканці  України. Щоб краще зрозуміти цей дуже цікавий народ та більше дізнатися про нього, пропонуємо почитати книги, героями яких є цигани. Ми підготували для вас невелику добірку таких книг:
 
𖤓 «Шлях до ромів»
У книзі представлені історії, що покликані руйнувати стереотипне бачення ромської громади. Це антологія малої прози українських авторів, в тому числі ромського походження. У книзі читач знайде 19 прозових текстів про співжиття в полікультурній громаді, згуртованість, взаємоповагу й толерантність. Авторами антології стали різні відомі українські письменники, перекладачі, поети, журналісти, громадські діячі, а також автори початківці: Андрій Любка, Андрій (Банди) Шолтес, Любов Якимчук, Микола Бурмек-Дюрі, Любов Єремічева та ін. Основна мета створення цієї книги – допомогти самим ромам і тим, хто їх знає, не з чуток розповісти власні історії, не викривлені перспективою іншого, а також створити простір для діалогу, обміну життєвим і професійним досвідом і взаєморозуміння. Книга важлива тим, що відкриває для українського читача ромів, як креативних і яскравих особистостей, розповідає детальніше про їх життя та долання проблем, з якими вони стикаються.
 
𖤓 «Кармен» Проспер Меріме
Ця новела розповідає про фатальне кохання баска Хосе до наділеної харизматичним темпераментом і бажанням до свободи циганки Карменсіти. Тут детально описані й розбійне життя, і звичаї та культура різних меншин і народностей Іспанії, і внутрішнє протистояння між обов’язком та пристрастю. Головна героїня твору Кармен – дуже чуттєва дівчина. Як представниця кочового народу, позбавленого коріння, уподобань і навіть віри, циганка живе миттєвими поривами: якщо вона любить, то любить зараз; якщо вона чогось не хоче, то не захоче вже ніколи. Кармен не звикла ні в чому себе обмежувати і, якщо хтось намагається керувати нею, ця людина стає її ворогом. Зрештою дівчина віддається на волю чоловіка, що має право вбити її, але не погоджується йти проти своєї внутрішньої суті.
 
𖤓 «Щоденник молодого рома-мандрівника» Микола Бурмек-Дюрі
Ця
книга  дарує читачеві унікальну нагоду побачити звичний світ ромів очима молодого ромського письменника Миколи Бурмека-Дюрія. Циганське око гостре, прозірливе як промінь лазера. Про це ми зазвичай здогадуємося, але майже нічого не знаємо. Світ ромів поки що залишається віддаленим, відокремленим завдяки традиціям неповторності, а скоріше – інакшості особливої ромської культури, яка у фізичному розумінні знаходиться буквально поряд. Перевага прози Миколи Бурмека-Дюрія в тому, що вона йде не від книжок, а виключно від традицій ромської культури, ромського бачення життя.
 
𖤓 «Чорний циган»  Володимир Фединишинець
Історико-романтична повість, що присвячена подіям приблизно сторічної давнини, і є дуже вдалою спробою художнього осмислення буття ромів Карпатської котловини. Добрі і працьовиті,  музично обдаровані від природи і по-своєму щасливі роми з околиць Ужгорода шукають своє місце у суспільстві. Та чи знайдуть? Це питання залишається актуальним і для їх нащадків, які у складних умовах сьогодення, об’єднуючись у культурно-національні осередки, відроджуючи добрі традиції, прагнуть бути повноцінною часткою Відкритого Суспільства.
 
𖤓 «Собор Паризької Богоматері» Віктор Гюго
Блискучий історичний роман, в якому автор майстерно зображує середньовічний Париж з його сірими, плутаними вуличками, з його жорстоким норовом. Твір наповнений емоціями, стражданнями й вірою, таємницями й символами. Ця книга про кохання трьох чоловіків до однієї жінки – неймовірно вродливої циганки Есмеральди. Та кохання це різне: в когось чисте, в когось божевільне, в когось недовговічне. Ставлення парижан до Есмеральди змінюється протягом твору – спочатку вона є улюбленицею публіки, потім її ненавидять, вважаючи відьмою, а потім дівчина знов отримує прихильність людей. Есмеральда співчутлива і добра. Ніжність, тендітність, чарівність, цнотливість гармонійно поєднуються із незламною силою духу. А ще вона дійсно вміє кохати – самовіддано і безмежно. Головна риса її характеру – природність, яку не спотворили ні забобони, ні релігія, ні люди.

Немає коментарів:

Дописати коментар