пʼятницю, 19 січня 2024 р.

День соборності України 🇺🇦 (22 січня)

«От військові оркестри заграли «Ще не вмерла»! На дзвіниці Софії загув дзвін. Серед натовпу рух і чути голосне: «Слава!... Їдуть!... Їдуть!... То Директорія!..». Та от усе стихає, як на команду. Люде знімають шапки: по чотирьох кутах площі чотири диякони читають Акт Злуки усіх українських земель во єдине тіло. І сльози навертаються мені на очі...»
Зі спогадів Віктора Андрієвського «З минулого»
 
22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві відбулося урочисте оголошення універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну. Ця подія відома в історії як Акт Злуки чи Велика Злука.
 
Саме в цей день, 22 січня, ми тепер відзначаємо День Соборності України.
 
Ідея соборності бере свій початок ще від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, далі видатні українські гетьмани усіма можливими зусиллями втілювали цю ідею в життя, а багато вітчизняних мислителів оспівували ідею соборності України у своїх творах.
 
Єдність, свобода і незалежність – це основа державності, якої нас завжди намагалися позбавити «добрі сусіди», але яку наш народ завжди беріг і за яку боровся і, власне, продовжує боротися і нині.
 
Пропонуємо вашій увазі добірку патріотичних висловів різних відомих людей, об’єднаних безмежною любов’ю до України – незалежної, вільної, соборної України. Читаємо та надихаємося.
 
🔵«Не чіпатися того, що ділить і роз’єднує поодинокі частини української землі, а пильнувати того, що лучить і єднає їх до купи, і се зміцнювати і розвивати мусимо… Єднатися, концентруватися, а не ділитися, не розбігатися – се повинно бути у всім нашим гаслом».
Михайло Грушевський
 
🔵«Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів...».
Іван Франко
 
🔵«Хай слово «Соборність» не буде тільки книжковою фразою, але щоденним хлібом та правдивою Ідеєю наших буднів!»
Михайло Дяченко
 
🔵«Україна не може існувати, не володіючи Кримом, це буде якийсь тулуб без ніг. Крим має належати Україні, на яких умовах, це байдуже, чи буде це повне злиття, чи широка автономія, останнє повинно залежати від бажання самих кримців. Але нам потрібно бути цілком убезпеченими від ворожих дій з боку Криму. У сенсі ж економічному Крим, фактично, не може існувати без нас».
Гетьман Павло Скоропадський
 
🔵«Сучасні події нинішньої російської агресії лише підсилюють значущість того Акта злуки УНР і ЗУНР, який відбувся … на площі біля стародавньої Софії Київської. Бо знову Україну хочуть «пошматувати» та розділити, силою забравши її землі, встановивши штучні кордони й сірі зони, посваривши наш народ, пропагандою ввівши в оману. Тому для нас свято Соборності є дуже важливим, бо воно нагадує про найголовніший урок нашої спільної історії: в єдності – сила, в розділенні – поразка».
Митрополит Епіфаній
 
🔵«Не дивіться на Україну, як на землю своїх батьків. Дивіться на неї, як на землю своїх дітей. І тоді прийдуть зміни…».
Святослав Вакарчук
 
🔵«Україна звільниться зі свого упадку та стане державою могутньою, з’єднаною, величавою… Мир. добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода будуть панувати в ній. Все те буде, як я кажу, тільки треба молитися, щоби Господь Бог і Мати Божа опікувалися все нашим народом, який стільки витерпів…».
Митрополит Андрей Шептицький
 
🔵«Українська національна думка мусить обнімати всіх українців, де б вони не проживали, на всій Україні, без огляду на державні кордони. Коли в кожному з нас до решти загине полтавський, галицький і т.д. провінціал, а в цілому зродиться та зросте Всеукраїнець, якого думи і змагання обнімають усю Україну зарівно і неподільно, як нерозлучну і єдину цілість».
Микола Міхновський
 
🔵«Як один Бог на небі, так одна Україна на землі!».
Степан Бандера

Немає коментарів:

Дописати коментар