пʼятницю, 15 липня 2022 р.

«Великий оповідач» Сергій Жадан отримав престижну премію

«Погляди, які Сергій Жадан пропонує своїм читачам на українське суспільство, те, як він розповідає про виживання у війні (2014 року), є унікальними в новітній європейській літературі»
, – так сказали у журі німецької премії Ганни Арендт, лауреатом якої став відомий український письменник, перекладач, громадський діяч і музикант.
 
На додачу до цього, журі премії назвало С. Жадана «великим оповідачем, який продовжує традицію центральноєвропейської літератури та водночас революціонізує її».
 
Премія Ганни Арендт присуджується Фондом Генріха Бьолля у співпраці з містом Бремен, вона становить 10 тисяч євро. Цьогорічна нагорода буде вручена 2 грудня 2022 року в ратуші Бремена.
 
На думку членів журі премії, «Жадан є великим громадянином у розумінні Арендт, який дбає про суспільство, в якому живе і працює, активно допомагаючи тому, щоб громадяни не падали духом під час російсько-загарбницької війни».
 
Нагадаємо, що завдяки своїм книгам Сергій Жадан став одним із найвідоміших сучасних українських письменників, його твори одержували численні національні та міжнародні нагороди, їх було перекладено більш як двадцятьма мовами. Темою творів письменника є пострадянська дійсність в Україні.
 
З початку російсько-української війни письменник надавав волонтерську допомогу ЗСУ; він є засновником благодійного фонду, який підтримує освітні й культурні ініціативи. Зокрема започаткував проєкт «Схід читає» щодо наповнення книжками бібліотек Донецької та Луганської областей.
 
Вітаємо Сергія Жадана з одержанням престижної премії і щиро бажаємо творчих успіхів і нових нагород!

Немає коментарів:

Дописати коментар