середу, 6 липня 2022 р.

Факти про свято Івана Купала

В ніч з 6 на 7 липня відзначається Івана Купала – одне з давніх свят, багате на цікаві традиції, обряди та легенди, пов’язані з ним. У цьому дописі ми підготували для вас добірку фактів про свято Івана Купала. Сподіваємося, вам буде цікаво почитати.
 
1. Назва «Іван Купала» має народно-християнське походження та є слов’янським варіантом імені Іоанн Хреститель. Власне «Купайла» перекладається, як «Хреститель». Назва виникла в часи, коли християнська церква бажала замістити яскраве язичницьке свято на свято нової для слов’ян релігії.
 
2. У купальську ніч не можна купатися в річках, озерах й інших водоймах. Вважається, що в цю ніч прокидається вся нечисть, особливо та, яка живе у водоймах. І ця нечисть може затягнути людину під воду і потопити.
 
3. Купальське вогнище, через яке стрибають хлопці та дівчата, в обрядових діях має велике значення і силу, адже, вважається, що воно очищає людей, які стрибають через нього, від усього поганого. Наші пращури вважали, що пара, яка, взявшись за руки, успішно перестрибувала через багаття, має щасливо прожити разом усе життя.
 
4. Раніше вірили, що в купальську ніч потрібно знайти квітку папороті для того, щоб отримати дар бачити скарби і мати удачу в усьому.
 
5. Часто люди в ніч на Івана Купала не лягали спати. А все для того, щоб найпершими вмитися ранковою росою. Вважалося, що вона може подарувати здоров'я і красу.
 
6. Головні купальські ляльки-опудала називаються Купало та Марена.
 
7. У ніч на Купала дівчата пускають річкою вінки. Якщо хлопець дістає з річки вінок, то дівчина, яка його сплела і пустила, має цього хлопця поцілувати і бути з ним у парі на це свято.

Немає коментарів:

Дописати коментар