середу, 20 липня 2022 р.

Книги, які допоможуть іноземцю краще зрозуміти і пізнати Україну 🇺🇦🌍📚

Протягом останніх п’яти місяців увага всього світу прикута до нашої з вами Батьківщини. Шкода, що така підвищена увага викликана здебільшого війною росії проти України, але хай там як, та, мабуть, тепер усі люди в усьому світі знають про таку державу як Україна. Але питання в тому, що саме вони знають. Хотілося б, щоб люди в інших країнах знали не тільки про війну, що йде зараз на нашій території, а також і про нашу цікаву історію, багату культуру, наш світогляд і так далі. Зараз багато хто з нас спілкується з іноземцями онлайн, розповідаючи про події, що відбуваються в Україні, тож чому б не запропонувати своїм знайомим з інших країн дізнатися про нас більше і почитати цікаві книги про Україну? У цьому дописі пропонуємо вам ознайомитися з деякими книжками (англійською мовою), які варто порадити почитати своїм іноземним друзям.
Читаймо українські книги самі, радьмо їх своїм друзям-іноземцям і йдемо до перемоги!
 
«The Gates of Europe. A History of Ukraine» автор: Сергій Плохій  (Брама Європи. Історія України»)
«Незамінний путівник трагічною історією великої європейської нації».
Значною мірою через своє розташування Україна довгий час була місцем зустрічі імперій – від Римської до Османської, від Габсбурзької до Російської – і всі вони лишили свій відбиток на ландшафті, мові та людях, що живуть в Україні. У цій авторитетній книзі професор Гарвардського університету Сергій Плохій простежує історію України від приходу вікінгів у Х столітті до російського вторгнення на схід України та анексії Криму. Ця захоплива книга допоможе зрозуміти не лише минуле України, а й її майбутнє.
 
«Ukraine. The Best. Cultural Space from A to Z» автор: Юрій Комельков («Україна. Найкраще. Культурний простір від А до Я)
У ц
ій унікальній книзі зібрано 123 біографії видатних особистостей, які задавали напрям розвитку культури. Сто двадцять три людини, які були в авангарді мистецького життя України. 123 творчих біографії, що розкривають контекст співіснування української музики, літератури, кіно, арту, фотографії і театру за останні 25 років. Життєпис кожного героя на сторінках книги містить архівні фото, унікальні факти й авторські ілюстрації.
 
«Ukraїner. Ukrainian Insider» автор: Богдан Логвиненко («Ukraїner. Країна зсередини») 
Це друковане видання амбітного цифрового медіа-проєкту «Ukraïner», основою для якого стала експедиція учасників проєкту 2016–2018 років усіма історичними регіонами України: від Слобідської України на сході до Поділля на південному заході й Волині на північному заході до Таврії на півдні. У цій книзі розповідається про найяскравіші та незабутні моменти дослідження, оскільки автори мали намір поділитися зі світом багатьма унікальними місцями в Україні та історіями видатних українців, які там живуть. Яскрава фотографія демонструє ці історії та розкриває Україну як автентичну, дивовижну та захоплюючу країну.
 
«The complete Kobzar. The poetry of Taras Shevchenko» автор: Тарас Шевченко, перекладач: Петро Фединський («Кобзар»)
«Кобзар» видатного Тараса Шевченка висвітлює багату культурну спадщину України. Ця збірка відіграла важливу роль в активізації української ідентичності, у розвитку української писемності та української літератури. Перші видання зазнали цензури російського царя, але книга все одно мала і має величезний вплив на українську культуру.
 
«Ukraine. Nature. Tradition. Culture» автор: Олександр Білоусько («Україна. Природа. Традиції. Культура»)
Ця книга знайомить читача з чарівною природою, неповторною архітектурою, особливостями національної української кухні, стародавніми віруваннями та ритуалами, традиціями українського народу, спортивним життям і останніми досягненнями науки і техніки незалежної держави Україна
 
«The Garden of Divine Songs and Collected Poetry of Hryhory Skovoroda» автор: Григорій Сковорода, перекладач: Михайло Найдан («Сад божественних пісень»)
Григорій Сковорода – самобутній мислитель XVIII століття. Ця книга є унікальною збіркою з 30 поезій Сковороди, які є вираженням поглядів автора в поетичній формі. Багато ідей із «Саду божественних пісень», як-от пошуки щастя на світі в пісні 21, згодом стали основою для деяких філософських трактатів Сковороди. Оригінальність Григорія Савича, його вміння підходити до найважливіших проблем людського буття випливає з його здатності поєднувати відомі мотиви, запозичені з літературних джерел, таких як класичні тексти, Біблія, давні українські поетичні твори, з власною системою мислення, яка зосереджується на його філософії серця.
 
 «Voroshilovgrad» автор: Сергій Жадан («Ворошиловград»)
 
С. Жадан є одним з ключових діячів сучасної української літератури та найвідомішим поетом країни, який до того ж став голосом українського «Євромайдану». Його роман «Ворошиловград» – твір жорсткий, меланхолійний та реалістичний. Наскільки взагалі реалістичним може бути соцреалізм. Герой дізнається, що його брат зник у невідомому напрямку, приятелі займаються фінансовими аферами, а бізнес намагаються перекупити представники незрозумілих структур. Реальність виявляється хисткою та зникомою, життя робить крок убік, і герой несподівано опиняється поміж своїм минулим, де на нього чекають друзі, й майбутнім, де на нього чекають вороги.

Немає коментарів:

Дописати коментар