середу, 18 травня 2022 р.

«Чому я закохана в тебе, застуджений Крим?»

18 травня в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу. 1944 року радянська влада вислала корінний кримськотатарський народ за межі Кримського півострова до Центральної Азії. Згідно з офіційною статистикою того часу було депортовано понад 180 тисяч людей, але самі кримські татари нарахували 423100 депортованих.
 
Московити тоді заявляли про якісь зради кримських татар, які вони самі вигадали, щоб хоч якось виправдати свої злочинні дії. Справжньою ж метою радянської влади було знищення кримськотатарського народу. На думку росіян, цей народ не мав права на існування. Схожі наративи тепер ми чуємо від московської влади стосовно українського народу.
 
До 1948 року московити вбили близько половини кримських татар! Половина цілого народу загинула від дій російських комуністів.
 
2014 року вже путінські кати знов увірвалися в життя кримських татар – анексія Криму, переслідування й арешти кримських татар, убивства… 2022 року росіяни вирішили масово знищувати також і українців і  принесли на нашу мирну землю свою криваву війну. Та попри весь жах, який зараз відбувається  по всій території України, в тому числі і в Криму, ми віримо в те, що наші Збройні сили, у лавах яких воюють українці, кримські татари та інші народи, зупинять російських нелюдів і звільнять усі тимчасово окуповані території України, включаючи Крим.
 
Щоб краще зрозуміти і пізнати кримськотатарський народ, доторкнутися до його історії, культури і світогляду, варто почитати книги про цей прекрасний народ. До вашої уваги невелика добірка книг  про кримських татар.
 
«Кримські татари. Від етногенезу до державності» Гюльнара Абдулаєва
Ця книга – не просто начерк до життя й становлення кримських татар як етносу, це чудова можливість для читачів довідатися й поміркувати про те, ким насправді є кримські татари і яким чином вони сформувалися як народ. І чому зараз вони змушені боронити свій статус корінного населення півострова, і якою є їхня роль у формуванні сучасної України. Детальне дослідження допоможе відновити багатовікову етнічну історію кримських татар та інших корінних народів Криму, розвіє численні нав’язані міфи, продемонструє національну самобутність, унікальність і цінність етносу кримських татар для людської цивілізації.
 
«Пів століття опору. Кримські татари від вигнання до повернення (1941-1991 роки). Нарис політичної історії» Ґульнара Бекірова
Цю книжку присвячено найтрагічнішому періодові історії кримськотатарського народу – депортації 1944 року, життю вигнанців на чужині та довгій, важкій і жертовній боротьбі за повернення на батьківщину. Детальний виклад історії кримськотатарського національного руху показує, що говорити доводиться водночас про два різноспрямованих опори: опір кримських татар злочинній політиці московської влади й опір злочинної влади справедливим вимогам національного руху. Попри перемогу кримських татар і їхнє повернення на батьківщину, обидва опори тривають.
 
«Процес 26 лютого» Микола Полозов
Книга відомого адвоката і правозахисника М. Полозова містить майже щоденну хроніку так званого «процесу 26 лютого» – сфабрикованої російською окупаційною владою політичної справи проти одного з лідерів кримськотатарського народу, політв'язня Ахтема Чийгоза, а також інших кримськотатарських політв'язнів.
 
«Кримський інжир. Демірджі». Укладачі: Алім Алієв, Анастасія Левкова
Ця книжка – результат другого письменницько-перекладацького конкурсу «Кримський інжир/Qirim inciri». В антології зібрано найкращі твори, подані на конкурс, – українською і кримськотатарською мовами, прозу і поезію, оригінали й переклади. Твори-оригінали дозволять доторкнутися до автентичної кримськотатарської культури, відчути кримську природу, заглибитися в темні сторінки історії півострова, зрозуміти світовідчуття кримчан сьогодні.
 
«Крим Керіма» Наталія Смирнова
Дім, родина, квітучі гранати, дитячі пригоди. Одного дня усе це змітає Другою світовою війною. А іншого дня, після вже стількох утрат, виявляється, що бути кримським татарином – вирок. Поспішна депортація, тижні в товарняках, ще тяжчі втрати, непривітне нове місце мешкання, тяжка праця. Спогади про втрачений Крим. Як віднайти сенс, силу жити і віру в людей?

Немає коментарів:

Дописати коментар