неділю, 15 травня 2022 р.

Вшановуємо пам'ять і читаємо твори українських письменників і поетів, які зазнали репресій в часи СРСР

В третю неділю травня в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій – День пам’яті і скорботи про жертв, які загинули чи постраждали в Україні внаслідок політичних репресій комуністичного режиму.
 
У цей день ми згадуємо про жахливі події в історії України, викликані насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, і проводимо різноманітні заходи, присвячені пам’яті про жертв політичних репресій.
 
Дуже багато талановитих українських літераторів також стали жертвами переслідувань і  репресій влади СРСР. Перелік письменників і поетів, яких заарештували за критику більшовицької диктатури і боротьбу з нею, дуже довгий, але в цьому дописі ми б хотіли окремо згадати про деяких з них.
 
Михайло Опанасович Драй-Хмара
 
Саме українському поету Михайлу Опанасовичу Драй-Хмарі належить крилатий вислів «ґроно п’ятірне» – символічні слова проти влади, які він написав у сонеті «Лебеді». За це його звинуватили у контрреволюційній діяльності та ув’язнили.
 
Поезіям М. О. Драй-Хмари притаманні загострені ліричні емоції та неповторна й особлива лексика, переповнена неологізмами. Талановитих людей, особливо українців радянська влада не любила, тож не дивно, що Михайло Опанасович став жертвою репресій. Заарештовували його декілька разів. Офіційна причина – «націоналістична контрреволюційна діяльність». На жаль, в таборах поет і помер. Сталося це 1939 року. Михайла Опанасовича реабілітували лише через 50 років після його смерті. А нам у спадок залишилися прекрасні збірки його поезій – «Проростень», «Сонячні марші» та «Залізний обрій».
 
Остап Вишня
 
«Фашист і контрреволюціонер» – саме так назвав відомого українського  письменника, класика сатиричної прози XX століття Остапа Вишню Олексій Полторацький. Далі було вже офіційне звинувачення у  контрреволюційній діяльності й тероризмі, арешт і табори ГУЛАГу. Письменника мали розстріляти, але його врятував щасливий випадок.
В табірному щоденнику Остапа Вишні з'явився запис: «А хто ж? Хто ж співає, крім українців? Скрізь тепер їхні пісні лунають – по тайгах, по тундрах… Аби не плакали – хай співають!»
 
Остап Вишня здобув визнання самобутнього майстра української сатири і гумору. Започаткував новий жанр – усмішка. Ми в Україні дуже любимо творчість і шануємо пам'ять Остапа Вишні, частенько перечитуючи його чудові твори – «Перший диктант», «Як із Харкова зробити Берлін», «Українізуємось», «Моя Автобіографія», «Отак і пишу» та інші.
 
Микола Кіндратович Вороний
 
Інкримінували «контрреволюційну діяльність» і відомому українському письменнику й режисеру Миколі Вороному. Микола Кіндратович не вів жодної політичної чи антидержавної діяльності, та машина репресій все одно його не оминула. М. Вороного було заарештовано 31 березня 1934 року. 7 червня 1938 р. письменника розстріляли за вироком особливої трійки УНКВС Одеської області. 1957 року ухвалою президії Кіровоградського обласного суду Миколу Вороного було реабілітовано.
 
У своїх творах Микола Вороний сповідував культ краси і був ідеологом модернізму; закликав до оновлення української літератури, написання «творів з незалежною свобідною ідеєю, з сучасним змістом».
Поетичні збірки Миколи Вороного: «Ліричні поезії», «В сяйві мрій», «Євшан-зілля», «За Україну!».
 
Микола Зеров
 
Відомому українському письменнику, лідеру «неокласиків» Миколі Зерову  злочинна радянська влада інкримінувала керівництво українською контрреволюційною націоналістичною організацією, за що, власне, і засудила його до десяти років позбавлення волі у виправно-трудових таборах. А потім, 9 жовтня 1937 року, був розстріл…
 
Та за життя Микола Зеров устиг написати багато прекрасних творів, в яких тримався думки, що українська література може розвиватися тільки за умови активного спілкування з традиціями європейських літературних шкіл і стилів, а також стимулював літераторів до глибокого вивчення власних і світових культурних традицій. Найпопулярніші твори М. Зерова: «Київ – традиція», «Чистий четверг», «Класики», «Князь Ігор», «Сон Святослава» «Обри» та ін.
 
Ми завжди пам’ятатимемо і шануватимемо пам'ять талановитих українців, письменників, яких убив радянський режим, так само як і всіх українців, яких в наш час безжально нищить путінський режим.

Немає коментарів:

Дописати коментар