вівторок, 21 вересня 2021 р.

Символи миру: від голуба до ‘V’ 🕊️☮️✌️

Починаючи з 1981 р., 21 вересня щорічно відзначається
Міжнародний день миру, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. День Миру відзначається як день глобального припинення вогню і відмови від насильства, а всім державам і народам запропоновано дотримуватися припинення воєнних дій протягом цього дня.
 
Тема Міжнародного дня миру 2021 року – «Відновлення за принципом «краще ніж було» для створення справедливого і сталого світу». Цього року ми починаємо відновлюватися від пандемії COVID-19, тож зараз дуже важливо усім разом подумати про те, як ми можемо допомогти кожній людині у світі відновитися за принципом «краще ніж було», як стати сильнішими і більш стійкими, та як зробити наш світ більш рівноправним, справедливим, інклюзивним, сталим і здоровим.
 
А ще ми маємо встановити мир із природою. Попри обмеження щодо подорожей і сповільнення економічної діяльності, зміни клімату, на жаль ніхто не скасовував. Що нам дійсно потрібно, так це «зелена» і стійка глобальна економіка, що створюватиме робочі місця, забезпечуватиме зменшення шкідливих викидів і збільшуватиме стійкість до змін клімату.
 
Століттями люди боролися за мир в усьому світі і виражали свої погляди і зусилля за допомогою певних символів. Розглянемо деякі з них.
 
1. Оливкова гілка
Використання оливкової гілки як символу миру і завершення конфлікту бере свій початок ще зі Стародавньої Греції, де вінці з гілок оливкового дерева носили наречені, а ще їх дарували Олімпійським переможцям. Також відомо, що поети XVII ст. використовували оливкову гілку як символ миру, а на золотій монеті Карла I 1644 р. зображений монарх з мечем і оливковою гілкою.
 
2. Голуб
Голуб протягом тисячоліть був символом миру і невинності у багатьох культурах. У Біблії було сказано, що коли води потопу почали спадати, Ной випустив у небо голуба, який незабаром повернувся на Ковчег з оливковим листком у дзьобі (це означало, що життя повернулося на землю). Завдяки біблійній історії голуб став символом миру і святості.
 
3. Омела
У багатьох культурах омела вважається священною рослиною, що уособлює мир і любов. Стародавні друїди також вірили, що підвішена на порозі омела відганяє злих духів, а племена на деякий час припинять напади, якщо на їх шляху трапиться дерево з омелою.
 
4. Веселка
Цей символ миру теж бере свій початок ще зі стародавнього світу.
Пізніше, 1923 р., Міжнародний кооперативний рух розробив дизайн веселкового прапора, як символу прославлення ідей міжнародної солідарності, економічної ефективності рівності і миру в усьому світі. 2002 р. веселкові прапори були відновлені як знак протесту проти війни в Іраку.
 
5. Зламана гвинтівка
Лондонська група «Міжнародне об'єднання противників війни» (WRI) використовує в якості своєї символіки гвинтівку, розламану руками надвоє. Сьогодні WRI, яка була заснована 1921 р., організовує мирні демонстрації більш як у 40 країнах.
 
6. Білий мак
1933 року, коли всі боялися, що в Європі розпочнеться війна, антивоєнна жіноча кооперативна гільдія розпочала практику розповсюдження білого маку як альтернативи червоним макам, що символізували пам'ять про військовослужбовців, які загинули під час Першої світової війни. Білі маки були обрані саме як символ пацифізму, адже білий колір символізував відсутність кровопролиття.
 
7. Знак «V»
Жест середнім і вказівним пальцями у вигляді літери «V» – досить універсальний. Дуглас Річі – борець Опору на окупованих німцями територіях – використовував цей знак як символ товариства і єднання під час Другої світової війни. Це перша буква французького, фламандського і англійського слова, що означає перемогу. Прем'єр-міністр Великої Британії В. Черчилль саме цим жестом відсвяткував перемогу англійців.
 
8. Знак миру «Пацифік»
1958 року британський художник і активіст Дж. Холт представив емблему для кампанії за ядерне роззброєння. Кажуть, що прообразом цього символу став селянин із піднятими руками з картини Гойя «Третє травня 1808».
 
Неважливо, які символи ми використовуватимемо для позначення миру Важливо спрямувати усі свої зусилля на досягнення миру в усьому світі. А починати завжди потрібно з себе.

Немає коментарів:

Дописати коментар