вівторок, 28 вересня 2021 р.

5 найкращих публічних бібліотек 2021 року

Вважається, що перші бібліотеки з’явилися ще 2500 року до н. е. Що ж, за всю історію свого існування вони суттєво змінилися :). Якщо ще не в такому далекому минулому бібліотека була тихим, мало не священним місцем для спокійного читання, то зараз – у час цифрових технологій – публічна бібліотека це не просто місце, де зберігають книги і де можна почитати; сучасна бібліотека це також місце для спілкування, активного залучення громадян у суспільне життя, осередок цифрової грамотності і навіть місце для розваг (і усе це своїм прикладом доводять у тому числі і публічні бібліотеки Солом’янки). Щороку Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ (IFLA) обирає найкращу публічну бібліотеку у світі. У цьому дописі пропонуємо вам ознайомитися з п’ятіркою бібліотек, що визнані найкращими.
 
Основний критерій IFLA при виборі номінантів і переможця полягає у тому, що найкращою має бути нещодавно збудована публічна бібліотека, у якій функціонально-спрямована архітектура поєднується з IT рішеннями, і яка охоплює цифровий розвиток і приділяє увагу місцевій культурі. Цьогорічні фіналісти були відзначені завдяки своїм стратегіям архітектури сталого розвитку і приміщенням із природним освітленням. Отже, ТОП-5 бібліотек 2021:
 
1. Бібліотека Марквіля, Австралія
Бібліотека Марквіля є яскравим прикладом проєкту перепрофілювання, адже раніше на її місці була стара лікарня у передмісті Сіднея. А нині нова будівля площею 3600 кв. м включає у себе публічну бібліотеку, багатоцільовий об’єкт і навіть парк культури та відпочинку. При цьому розробники проєкту нової бібліотеки частково зберегли і первинну будівлю (збудовану 1871 р.) – було відреставровано цегляні стіни і мозаїчне покриття підлоги. Бібліотека може похизуватися оригінальним зигзагоподібним дахом – це вже частина нової архітектури. Місцева спільнота тепер має доступ до нового світлого і затишного місця для читання, навчання, роботи і спілкування.
 
2. Публічна бібліотека м. Осло ім.  Дейхмана, Норвегія
Ця бібліотека була вперше відкрита 1785 року, але 2020 року у закладу з’явилася нова будівля, яка стала найбільшою бібліотекою Норвегії. Бібліотека розміщена на набережній поруч з оперним театром міста, її загальна площа – 19600 кв. м. Дизайн характеризується складеною геометрією, напівпрозорим зовнішнім покриттям і трьома великими «світловими шахтами», що забезпечують потрапляння каскадів природного світла до центральної частини приміщення і його розповсюдження на поверхах. Цікаво, що у бібліотеці навіть облаштували ресторан, кафе, кінотеатр і глядацьку залу.
 
3. Публічна бібліотека Мехелена, Бельгія
Продовжуючи тему реновацій, варто зазначити, що публічна бібліотека Мехелена колись була монастирем з архітектурою у стилі бароко. Після реставрації, виконаної сучасними архітекторами, будівля перетворилася на бібліотеку, розділену на три зони: зона багатофункціонального використання, зона для читання і навчання, і зона, в якій розміщена власне загальна бібліотека для дорослих і дітей. Під час реалізації масштабного проєкту реконструкції, архітектори прагнули зберегти історію будівлі та її відмінні риси.
 
4. Нова бібліотека Нінбо, Китай
Основні характеристики бібліотеки Нінбо – відкритість і доступність. Будівля бібліотеки розміщена біля екологічного водно-болотного угіддя у Нінбо. Загальна площа закладу – 31800 кв. м. Нова бібліотека Нінбо складається з головного вестибюлю, відділу читацьких послуг, дитячої бібліотеки, цілодобової бібліотеки, бібліотеки для людей з вадами зору, двох лекційних зал, кафе і великої читальної зали. Під час проєктування нової будівлі бібліотеки, архітектори бажали створити зручне приміщення з прозорим простором. Перший поверх будівлі повністю зроблений зі скла. У центрі бібліотеки розміщений великий атріум.
 
5. Публічна бібліотека Ґронінґена, Нідерланди
Ця бібліотека є багатофункціональним закладом, у будівлі якого розміщені виставкові зали, кінозали, актові зали, ресторани і, звісно ж, книги. Монолітна будівля закладу виконана таким чином, що з різних ракурсів виглядає по-різному. Усередині, приміщення ніби згинається навколо центрального атріуму, а ескалатори розрізають простір від поверху до поверху. А ще у цій бібліотеці є прекрасна тераса на даху з оглядовим майданчиком і відкритим театром.  
 
Тож, яка з цих п’яти неймовірних інноваційних бібліотек стала най-найкращою?
Найкраща публічна бібліотека у світі 2021 р. це Публічна бібліотека м. Осло ім.  Дейхмана, Норвегія.

Немає коментарів:

Дописати коментар