пʼятницю, 24 вересня 2021 р.

Френсіс Скотт Фіцджеральд – геній американської літератури «епохи джазу»

Епатажна людина, яскрава особистість, марнотратний багатій, люблячий і відданий чоловік і дуже талановитий письменник – усе це про одного з найвідоміших американських письменників  початку
XX століття, визнаного класика американської літератури Френсіса Скотта Фіцджеральда.
 
24 вересня виповнюється 125 років від дня народження Ф. С. Фіцджеральда, тож згадуємо письменника і його найкращі цитати.
 
Фіцджеральд народився 24 вересня 1896 року в місті Сент-Пол, штат Міннесота, у досить забезпеченій католицькій родині. Навчався у Принстонському університеті, однак навчання не закінчив, оскільки 1917 року пішов добровольцем до армії, та у військових діях за кордоном він участі не брав, натомість виконував обов’язки секретаря генерала. А ще в армії він писав – саме в період служби Фіцджеральд закінчив свій перший роман «Романтичний егоїст».
 
1919 року Фіцджеральд демобілізувався. Він мріяв стати успішним письменником і тому дуже багато писав. 1920 р. світ побачив роман «По цей бік раю», який одразу зробив письменника знаменитим і приніс йому чималий прибуток. У той же рік Фіцджеральд одружився із Зельдою Сейр, разом з якою насолоджувався веселим заможним життям, сповненим вечірок, прийомів і подорожей. Але варто зазначити, що окрім розваг, у житті письменника в цей період було і багато роботи – він писав для журналів, що приносило йому досить відчутний прибуток.
 
Цікаво, що Фіцджеральд використовував аспекти свого особистого життя як матеріал для власних творів і якось він навіть сказав: «Не знаю, чи реальні ми з Зельдою люди, чи персонажі одного з моїх романів».
 
Слідом за першою книгою пішли твори «Прекрасні й приречені» (1922) і «Великий Гетсбі» (1925) – роман, який багато критиків, та й сам Фіцджеральд, вважають шедевром американської літератури того періоду.
 
Наступні роки життя Фіцджеральда були дуже важкими. 1930 року у коханої дружини письменника Зельди виявили серйозний психічний розлад, а далі діагностували шизофренію. 1934 року Фіцджеральд написав роман «Ніч лагідна», багато в чому автобіографічний – у ньому Фіцджеральд описав свій біль, боротьбу за збереження шлюбу і зворотний бік їх із Зельдою розкішного життя. В Америці книга великого успіху не мала, і Фіцджеральд взявся за написання сценаріїв у Голлівуді.
 
У жовтні 1939 року Фіцджеральд почав писати роман про життя Голлівуду «Останній магнат», який залишився незавершеним.
 
Френсіс Скотт Фіцджеральд помер від серцевого нападу 21 грудня 1940 року в Голлівуді.
 
Найкращі цитати Френсіса Скотта Фіцджеральда:

Немає коментарів:

Дописати коментар