понеділок, 15 лютого 2021 р.

Вшановуємо пам'ять дитячої письменниці Анне-Катріне Вестлі

15 лютого виповнюється 101 рік від дня народження «бабусі усієї Норвегії», всесвітньо відомої письменниці Анне-Катріне Вестлі.
 
На добрих і повчальних книгах пані Вестлі виросло багато поколінь дітлахів. Якщо ви бажаєте прищепити своєму малюкові доброту, милосердя, співчутливість та оптимістичний світогляд, неодмінно читайте з ним книги Анне-Катріне Вестлі. Історії, вигадані авторкою, схожі на казки, адже вони завжди мають щасливий фінал. Та, якщо проаналізувати творчість письменниці глибше, стає очевидно, що в ній підіймаються серйозні злободенні соціальні теми. Та літераторка завжди писала свої твори, розуміючи, що вони призначені передусім для дітей, у яких не повинно бути жодного страху перед світом, тож у своїх книгах письменниця показувала, наскільки радісним і щасливим може бути життя, коли люди піклуються і думають не лише про себе, а й про інших, роблять добрі справи.
 
Анне-Катріне Вестлі народилася 15 лютого 1920 р. у селі Рене, Гедмарк, Норвегія. 1939 року закінчила навчання у школі та разом із матір'ю переїхала до Осло, де вступила до Університету Осло, почала відвідувати школу ремесла та брала участь в аматорському театрі. Завдяки своєму брату Менцу Шелеруду, який працював на радіо, 1946 р. письменниця налагодила зв'язки із теле та радіо світом і невдовзі почала вести власні дитячі програми на радіо й телебаченні. Багато з її книг спершу читалися у дитячій радіопрограмі «Дитинство для найменших».
 
Її дебютний дитячий твір – «Уле Александр Філібом-бом-бом» – згодом переріс у цілу книжкову серію із 12 томів. Ще одна книжкова серія – «Аврора» поставила під сумнів традиційні гендерні ролі, оскільки описує сім'ю, де мама ходить на роботу і працює юристом, а батько, який має докторський ступінь з античної історії, залишається вдома й доглядає за дітьми.
 
У центрі найвідомішого твору письменниці – «Восьмеро дітей, тато, мама і вантажівка» – сім'я з восьми дітей, які мешкають у маленькій квартирі в Осло. Більше того, цей твір започаткував однойменну книжкову серію «Восьмеро дітей», яка складається з дев'яти книг про дітей та їхню бабусю по материній лінії.
 
Декілька книг письменниці екранізовано. Окрім того, Вестлі також спробувала себе у ролі акторки і зіграла бабусю у фільмах «Бабуся і восьмеро дітей у місті» та «Бабуся і восьмеро дітей у лісі».
 
Характерна риса книг письменниці – відсутність різко негативних персонажів і непереборних життєвих ситуацій. Як би трагічно не складалися обставини, гумор, гра, підтримка близьких і друзів обов'язково допоможуть знайти вихід.
 
Найвідоміша бабуся Норвегії пішла у вічність 15 грудня 2008 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар