пʼятницю, 29 січня 2021 р.

Крути – бій за майбутнє

29 січня – це День пам’яті Героїв Крут.
 
Ця історія викликає неоднозначні оцінки. І це відбувається як з боку суспільно-політичної свідомості обох держав, учасниць цієї події, так і з боку суто історичного підходу шанованих дослідників.
 
16 (29) січня 1918 р. на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам’ятне, за 130 кілометрів від Києва відбувся бій – бій під Крутами. Нерівна битва між 4-тисячною більшовицькою армією М. Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що нараховував близько 400 вояків тривав 5 годин. У перебігу військових дій той бій вирішального значення не мав, однак у свідомості багатьох людей він набув особливого значення завдяки відвазі й героїзму української молоді. Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою до більшовицького полону. Тоді було страчено 27 людей. На похороні у Києві голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам’яті тридцяти». 2006 року на місці бою було встановлено пам’ятник.
 
Ми пропонуємо вам переглянути одну із серій документального проекту «Україна: забута історія» – «Крути. Молода Кров». Цей проект є історичною реконструкцією в сучасному форматі. Цікава розповідь про події, особливо для тих, хто мало знав про цю битву раніше.


Немає коментарів:

Дописати коментар