пʼятницю, 15 січня 2021 р.

Мольєр – «геніальний протестант і бунтівник»

15 січня виповнюється 399 років від дня народження видатного французького драматурга-комедіографа й актора Жана Мольєра (Справжнє ім'я і прізвище – Жан-Батист Поклен).
 
Майбутній письменник народився 15 січня 1622 р. в Парижі, в родині королівського шпалерника, мебляра і камердинера Жана Поклена.
 
1639 року отримав юридичну освіту у Клермонському коледжі, однак вирішив присвятити себе театральному мистецтву. 1643 року разом з кількома акторами Жан-Батист організував у Парижі «Блискучий театр». 1644 року актор Жан-Батист Поклен вперше вийшов на сцену під псевдонімом Мольєр. Застарілий репертуар не мав успіху, і Мольєр був змушений покинути Париж.
 
З 1645 р. по  1658 р. виступав у провінції. Репертуарний голод трупи Мольєра підштовхнув його до початку драматургічної діяльності. До цього періоду відносяться перші комедії Мольєра.
 
1658 р. трупа, що була вже досить успішною у провінції, повернулася до Парижа. Перша ж вистава в королівському палаці здобула прихильність Людовика XIV. Король надав трупі придворний театр Пті-Бурбон, в якому вона грала до 1661 р., поки не перейшла до театру Пале-Рояль, де залишалася до самої смерті Мольєра.
 
З моменту переїзду Мольєра до Парижа починається період його найактивнішої драматургічної діяльності, напруженість якої не слабшала до самої його смерті. За 15 років (1658-1673) Мольєр створив усі свої найкращі п'єси, які, однак, викликали серйозні нападки з боку ворожих йому суспільних груп.
 
Жан Мольєр відійшов у вічність 17 лютого 1673 року в Парижі. Письменник залишив по собі багатий літературний спадок: «Школа дружин», «Школа чоловіків», «Тартюф», «Дон Жуан», «Міщанин-шляхтич», «Витівки Скапена»... Ці та інші п'єси Мольєра і досі ставлять на театральних сценах.
 
Найкращі цитати Мольєра:

Немає коментарів:

Дописати коментар