понеділок, 4 січня 2021 р.

Всесвітній день азбуки Брайля

Починаючи з 2019 р., 4 січня щороку відзначається Всесвітній день азбуки Брайля. Це свято присвячене винаходу французького тифлопедагога Луї Брайля – азбуки Брайля, що використовується незрячими людьми та людьми з порушеннями зору не тільки для читання, а й для письма. Мета Дня – підвищити рівень обізнаності про значення азбуки Брайля як одного із засобів спілкування для повної реалізації прав людини незрячих людей і людей із порушеннями зору.
 
Трохи історії.
Луї Брайль народився на початку 19 століття у Франції. Через нещасний випадок у п'ять років хлопчик осліп. Завдяки неймовірним зусиллям батьків, Луї все ж отримав освіту – він відвідував школу для сліпих дітей і навчався там за вже існуючим тоді рельєфно-лінійним шрифтом В. Гаюї. Згодом він звернув увагу на винайдену капітаном Шарлем Барб'є систему кодування літер, яка використовувалася в армії («нічний шрифт»). Ця система використовувалася для читання у темряві на дотик. Так, 1824 року Луї Брайль створив альтернативний рельєфно-лінійному шрифту Гаюї варіант азбуки для незрячих людей. В основі цієї абетки лежав тактильний рельєфно-крапковий шрифт. Він являв собою систему кодування літер і цифр за допомогою певних комбінацій опуклих точок. Шрифт, винайдений Брайлем виявився дуже зручним, попри те, що перша його оцінка лікарями була негативною. Винахід отримав широке розповсюдження в усьому світі, він використовується у тифлопедагогіці і нині.
 
Наприкінці 19 ст. у США з'явилася перша друкарська машинка Брайля. Протягом 20 ст. цей винахід продовжував удосконалюватися, а пізніше (в середині минулого століття) з'явилися перші принтери для тиснення шрифтом Брайля. До кінця 20 століття шрифт Брайля почав використовуватися і в комп'ютерній техніці, де з'явився Дисплей Брайля –  пристрій виведення для відображення текстової інформації шрифтом Брайля. Згодом азбука Брайля була пристосована під багато мов світу.
 
Навіть за нормальних умов, а за умов пандемії і поготів, люди з обмеженими можливостями – а це близько мільярда громадян в усьому світі –  мають значно менше за здорових людей можливостей отримати доступ до медичних послуг, освіти та працевлаштування, а також до участі у звичному житті суспільства. Люди із порушеннями зору часто живуть у бідності, стикаються із проявами жорстокого ставлення інших людей, образами чи байдужістю.
 
Обмежені можливості людей, які є інвалідами по зору, вимагають окремої уваги суспільства і держави. Неурядові організації (НУО) в усьому світі використовують Всесвітній день азбуки Брайля для підвищення обізнаності про проблеми, з якими стикаються люди з вадами зору, а також для заохочення підприємств та урядів створювати економічні та соціальні можливості для незрячих. НУО та організації інвалідів проводять конкурси та громадські роз’яснювальні заходи. Вчителі шкіл викладають історію брайлівського шрифту для своїх учнів.

Немає коментарів:

Дописати коментар