понеділок, 11 січня 2021 р.

Вмійте дякувати, вдячність – якість доброго серця

Саме сьогодні, 11 січня, відзначається одна з найбільш увічливих дат у році, а саме Всесвітній день «Дякую». Це свято є чудовою можливістю висловити свою вдячність людям, які роблять ваше життя таким, яким воно є.
 
Як саме, де і коли було встановлено Всесвітній день «Дякую», невідомо. Існує теорія, згідно з якою компанії, що продають вітальні листівки, пропагували це свято для збільшення своїх продажів. Але це не робить концепцію Дня «Дякую» менш привабливою.
 
З кожним роком все більше країн і людей долучається до святкування цього Дня. Молодь бере участь у конкурсах і флешмобах, на плакатах і листівках пишуть «Дякую» різними мовами, обмінюються подарунками, не забуваючи дякувати один одному.
 
Ми всі чудово усвідомлюємо значення хороших манер, їх необхідність у повсякденному житті, але велику частину своєї вдячності ми висловлюємо, ніби ненароком, не замислюючись про її значення та зміст. Однак, слова подяки мають магічні властивості – з їх допомогою люди дарують радість один одному, висловлюють увагу і передають позитивні емоції те, без чого наше життя стало б мізерним і похмурим.
 
Про походження українських слів «спасибі» та «дякую».
Ці слова мають різну етимологію. Більш прозорим є походження і значення слова «спасибі». Давній слов'янський вислів: «Спаси, Боже!» в процесі використання злився в одне слово. У писемних пам'ятках це слово вживається починаючи з XVI століття. А от слово «дякую» має набагато давнішу і складнішу історію. Деякі мовознавці виводять його походження від німецького «danke» через посередництво польської мови. Академічні словники однозначно подають його як полонізм, запозичений з німецької мови.
 
Психологи впевнені, що слова вдячності здатні заспокоїти людину і зігріти її своїм теплом. Головне, щоб слова вдячності вимовлялися від чистого серця!

Немає коментарів:

Дописати коментар