понеділок, 18 січня 2021 р.

Згадуємо Алана Мілна – «батька» легендарного Вінні-Пуха

«Ніхто не буде журитися, коли в нього є повітряна кулька!»
 
18 січня виповнюється 139 років від дня народження Алана Мілна – англійського письменника, казкаря, поета, людини, яка подарувала діткам усієї планети чудового літературного друга – ведмедика Вінні-Пуха.
 
Алан Александр Мілн народився 18 січня 1882 р. в Лондоні. З дитинства мріяв стати письменником. Навчався у приватній школі, власником якої був його батько. До речі, у цій школі викладав відомий письменник-фантаст Герберт Веллс. Згодом Мілн закінчив Триніті-коледж Кембріджського університету.
 
Брав участь у Першій світовій війні як офіцер британської армії, а потім багато років працював у редакції англійського гумористичного журналу «Punch» і став асистентом редактора.
 
А. Мілн писав оповідання й вірші, які були досить популярні. Але прославився на весь світ він завдяки казкам про ведмедика з тирсою в голові – Вінні-Пуха. Ці історії були вигадані Мілном для свого єдиного сина Крістофера Робіна, який народився 1920 року. Казки про Вінні-Пуха та його друзів Мілн розповідав синові на ніч. Героями цих історій стали іграшки хлопчика і він сам.
 
1926 р. вийшла перша книга про Вінні-Пуха, ще через рік –  друга частина оповідань «Тепер нас стало шестеро», а 1928 р. світ побачила заключна частина під назвою «Будинок на Пуховому узліссі».
 
Героїв письменника Алана Мілна знають і люблять в усьому світі. За мотивами казок зняті мультфільми, а в Лондонському зоопарку навіть стоїть пам'ятник Вінні-Пуху.
 
Треба сказати, що ще до виходу книг про Вінні-Пуха Мілн був досить відомим драматургом у себе на батьківщині. Однак шалений успіх книг про іграшкового ведмедя (вони були перекладені на дванадцять мов і розійшлися у кількості близько п'ятнадцяти млн. примірників) затьмарив усі інші твори письменника. А серед них – романи «Таємниця червоного будинку» (1922), «Двоє» (1931) і «Хлоя Марр» (1946), казки, оповідання, есе, п'єси і автобіографічна книга «Вже занадто пізно» (1939).
 
Алан Мілн помер 31 січня 1956 р. у Хартфілді (графство Сассекс, Сполучене Королівство).

Немає коментарів:

Дописати коментар