пʼятницю, 13 листопада 2020 р.

«В шатах навіть найвеличнішого з володарів ховається лише людина» (Роберт Луїс Стівенсон)

170 років тому народився відомий шотландський письменник, поет, автор «Острову скарбів» Роберт Луїс Стівенсон.
 
Письменник з’явився на світ 13 листопада 1850 року в Единбурзі, в родині інженера. Р. Л. Стівенсон отримав юридичну освіту, закінчив Единбурзький університет. Писати власні твори почав ще в студентські роки. Перша книга «Пентландское повстання» була написана 1866 р. Після закінчення університету оселився у Франції, подорожував Європою та Америкою, відвідував в Німеччину, Швейцарію, Англію. 1880 року одружився з розлученою американкою Франсес Осборн.
 
Стівенсон писав у жанрі історико-пригодницького роману. Найвідоміший його твір «Острів скарбів» було створено 1883 року. Серед інших творінь письменника варто відзначити «Принц Отто», «Чорна стріла», «Володар Баллантре». Два романи «Вір Гермістон» і «Сент-Ів» Стівенсон не встиг закінчити за життя.
 
Кілька книг письменник випустив спільно зі своїм пасинком Ллойдом Осборном ( «Кораблетроща») і зі своєю дружиною Франсес Стівенсон («Ще раз Нові Арабські ночі»). Роман «Кораблетроща» став улюбленим твором Хорхе Борхеса.
 
Особливо популярними є книги Стівенсона про пригоди принца Флоризеля, а також психологічна повість «Дивна історія доктора Джекіла і містера Хайда».
 
У 40 років Стівенсон оселився на островах Самоа, де і помер через чотири роки 3 грудня 1894 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар