пʼятницю, 20 листопада 2020 р.

«Немає на землі гімну урочистіше, ніж белькіт дитячих вуст» (В. Гюго)

Діти – це наше майбутнє, наша гордість і радість. Вони приходять у цей світ беззахисними малюками, вільними від упереджень і стереотипів. Те, якими вони стануть, залежить тільки від дорослих. Ми маємо навчати їх, прищеплювати хороші риси та звички, правильні погляди на життя, виховувати в них доброту. Але головне – ми маємо берегти дітей, турбуватися про них.
 
20 листопада відзначається Всесвітній день дитини. Це свято було встановлене 1954 року з метою зміцнення міжнародної згуртованості, підвищення рівня обізнаності про проблеми дітей у світі, покращення умов проживання дітей і забезпечення їхнього добробуту.
 
20 листопада є важливою датою також тому, що саме в цей день 1959 року Генеральною асамблеєю ООН було прийнято «Декларацію прав дитини». Починаючи з 1990 року, 20 листопада також відзначається річниця прийняття «Декларації та Конвенції прав дитини».
 
Усі небайдужі до проблем дітей – матері й батьки, учителі й вихователі, лікарі, високопосадовці, громадські активісти, церковні лідери, впливові бізнесмени та медійники, а також відповідальні представники молоді й самі діти – можуть відігравати важливу роль у підвищенні рівня добробуту дітей, і у тому, щоб увести в практику святкування Дня дитини, як дня світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.
 
Всесвітній день дитини дає кожному з нас поштовх до того, щоб всіляко підтримувати і поважати права дитини, сприяти їхньому захисту. Цього дня проводяться відповідні діалоги, ухвалюються рішення та вживаються заходи, необхідні для побудови кращого світу для дітей.
 
Цього року криза, спричинена пандемією COVID-19, призвела також до кризи у захисті прав дитини. Ми повинні об’єднатися і переосмислити те, яким ми бажаємо бачити світ у майбутньому. Яким має бути світ, у якому житимуть наші діти?

Немає коментарів:

Дописати коментар