понеділок, 9 листопада 2020 р.

Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму

1933 року, після приходу до влади нацистської партії, євреї стали жертвами найбільшого прояву жорстокості й дискримінації у світовій історії. 9 листопада 1938 року вважається символічною датою початку Голокосту і масових знущань, що вчинялися прибічниками тоталітарного режиму над євреями, ромами, людьми з обмеженими можливостями та політичними опонентами. Тієї страшної ночі масово спалювалися синагоги, а домівки юдеїв, їхні школи та місця роботи були розгромлені. 9 листопада 1938 року було вбито сотні євреїв. Та ніч увійшла в історію як «Кришталева ніч» або «Ніч битого скла» через величезну кількість розбитих вітрин і вікон магазинів, що належали єврейським підприємцям.
 
Відтоді минуло вже понад 80 років, але кількість расистів, фашистів і неонацистів у Європі, на жаль, дуже велика. У різних країнах проходять жорстокі акції, спрямовані на приниження емігрантів, біженців, юдеїв, мусульман, активістів ЛГБТ-руху, національних меншин і людей з обмеженими можливостями. Окрім проявів жорстокості на вулицях і в соціальних мережах, дуже багато прибічників фашизму чи нацизму працює в органах влади і навіть урядах країн. Зростання екстремістських організацій спостерігається в усьому ЄС, в тому числі в Німеччині, Італії, Греції та інших країнах. Тому зараз як ніколи актуально і важливо пам’ятати про події 9 листопада 1938 р. і про наслідки тієї кривавої ночі.
 
За ініціативою Міжнародної мережі проти расизму «UNITED», до складу якої входить більш як 500 організацій із 49 країн, було встановлено Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму, що відзначається 9 листопада. Мета цього Дня – вшанувати пам'ять загиблих і виступити проти сучасних форм фашизму та антисемітизму.
 
Щороку у цей День у багатьох країнах світу проходять тематичні заходи –  виставки, мітинги, демонстрації й інші акції в пам'ять про жертв нацизму, терору на національному, расистському, зокрема, антисемітському підґрунті.

Немає коментарів:

Дописати коментар