вівторок, 8 жовтня 2024 р.

На захисті зелених просторів ˚˖𓍢ִ໋🍃˚.⛰️⋆☁️

А
чи знаєте ви про існування поняття «Зелена столиця Європи» чи «Європейська зелена столиця» 🤓? Такий титул існує і різні міста з гордістю носять його від 2010 року – саме в цей рік Європейська Комісія започаткувала однойменну премію («European Green Capital»), щоб заохотити міста ставати більш екологічними та чистими, а також покращувати якість життя їхніх мешканців . Присудження нагороди породжує здорову конкуренцію між великими містами ЄС, які переходять на чисту енергію, краще захищають природу та покращують життя мешканців 🍃🌍💚.
 
💡Премія присуджується містам з населенням понад 100 тис. осіб. З 2010 року Європейська комісія присвоїла титул Вільнюсу (2025), Валенсії (2024), Таллінну (2023), Греноблю (2022), Лахті (2021), Лісабону (2020), Осло (2019), Неймегену (2018), Ессену (2017), Любляні (2016), Брістолю (2015), Копенгагену (2014), Нанту (2013), Віторії-Гастейсу (2012), Гамбургу (2011) та Стокгольму (2010).
 
11 січня іспанське місто Валенсія офіційно стартувало як Зелена столиця Європи 2024 року 🍀 ♻️🔋. Це важливе досягнення і щоб підтвердити свій статус та відзначити отримання титулу, місцева влада запланувала проведення понад 400 заходів і подій, які охоплять усі сектори міста. Мета полягає в тому, щоб підвищити обізнаність про потрійну загрозу для довкілля (забруднення, втрата біорізноманіття та зміна клімату), а також надати людям можливість вжити відповідних заходів.
 
Валенсія заслужила титул «Зеленої столиці» завдяки своїй потужній «зеленій базі» та амбітній стратегії сталого розвитку. Вже протягом багатьох десятиліть в місті існує активний громадський рух, який підтримує справжні зміни. Актив Валенсії – це люди. Девіз Валенсії – «Разом до реалізації місії». Валенсія ефективно поєднує відповіді на екологічні виклики з соціальними. Це зробило місто лідером у переході до сталого розвитку і джерелом натхнення для інших європейських міст 🌟.
 
Валенсія може похвалитися понад двома мільйонами квадратних метрів садів, що робить її популярним туристичним напрямком. Всього за 10 кілометрів на південь від центру розташований Національний парк Альбуфера – заповідна лагуна, яку мер муніципалітету Алфафар Хуан Рамон Адсуара назвав «зеленими легенями» міста 🌳 🌷🌹 🌞🐝🪴🐌 🌲.
 
Міська влада отримала високу оцінку Комісії за співпрацю з мешканцями для досягнення кліматичної нейтральності та екологічних цілей 🏅. В рамках своєї місії стати вуглецево-нейтральним містом до 2030 року, Валенсія впроваджує низку «зелених ініціатив» у пілотному режимі по всьому місту. Багато з них зосереджені в районі Кабаньяль, де історично проживає місцева рибальська громада. Наприклад, на муніципальному ринку Кабаньяль площею 3500 кв. метрів кондиціонер тепер працює від сонячних панелей на даху.
 
️Неподалік, у Лас-Навесі, перша у Валенсії «соціалізована сонячна електростанція» на 80 відсотків фінансується окремими громадянами, кожен з яких вніс від 100 до 2000 євро за частку в генераторі відновлюваної енергії.
 
Серед інших «зелених ініціатив» –  «розумне» освітлення уздовж набережної, де понад 20000 ліхтарних стовпів оснащено енергоощадними технологіями. За підтримки проєкту «MAtchUP», що фінансується ЄС, ліхтарні стовпи також слугують пунктами зарядки електромобілів 🚙 ❇️.
 
Міська влада зазначає, що Валенсія стане маяком зеленої політики в Європі, спрямованої на побудову більш гуманного, більш стійкого і більш підготовленого до боротьби зі зміною клімату міста 🌡️.
 
Цього року на свої «зелені» зусилля Валенсія отримала від ЄС 350 000 євро. Наступного року «зелену мантію» прийме Вільнюс.

Немає коментарів:

Дописати коментар