пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

«Наша відповідальність перед тваринами – це наша відповідальність перед людством» (онлайн вікторина)

4 жовтня відзначається Всесвітній день тварин (або Всесвітній день захисту тварин). Цей День існує для того, щоб підвищити статус тварин і покращити стандарти їхнього добробуту в усьому світі. День тварин це наш шанс мобілізуватися  і долучитися до глобальних зусиль, спрямованих на захист тварин, вжити заходів проти жорстокості, нехтування та несправедливого поводження з тваринами і зробити світ кращим місцем для всіх тварин.
 
Дату 4 жовтня було обрано не випадково – це день пам'яті святого Франциска Ассизького, покровителя тварин, тож що може бути більш доречним?
 
Перший крок до змін – це обізнаність. Завдяки більшій обізнаності ми знаємо, що можемо покращити стандарти добробуту тварин у всьому світі – і це буде важливим досягненням суспільства.
 
Підвищуючи обізнаність щодо проблем, пов’язаних зі ставленням до тварин  в усьому світі, учасники різних акцій допомагають створити простір, в якому дикі та домашні тварини визнаються живими істотами з думками, почуттями та індивідуальними характерами.
 
Всесвітній день захисту тварин має міжнародний масштаб, тому багато людей по всьому світу відзначають його по-різному. Компанії та приватні особи допомагають тваринам у різні способи, чи то шляхом збору коштів для благодійних організацій, що підтримують зусилля із захисту тварин, чи то шляхом пожертвування товарів, чи шляхом тематичних освітніх заходів – існує безліч можливостей для всіх охочих долучитися.
 
Всесвітній день тварин став для екологів ареною для обговорення проблем, пов'язаних з видами, що перебувають під загрозою зникнення. Починаючи з 2003 року, британська благодійна організація «Naturewatch Foundation» спонсорує цей захід і організовує можливості для любителів тварин по всьому світу взяти в ньому участь і заявити про себе на підтримку наших друзів тварин. Цей день присвячений не лише домашнім тваринам, але й диким тваринам, видам, що перебувають під загрозою зникнення, а також тим, яким загрожує руйнування довкілля або відсутність захисту. Цей день нагадує нам не лише про необхідність любити тварин у наших домівках, але й цінувати та поважати всіх живих істот, які є частиною нашої екосистеми.
 
З нагоди Всесвітнього дня тварин ми підготували тематичну онлайн гру-вікторину «Хто? Де? Як?»:

середа, 2 жовтня 2024 р.

«Книжкова країна» та «Книга за рецептом» – неймовірний привід для радості книголюба 📚 🤗

На ВДНГ у столиці пройшов фестиваль «Книжкова країна», а це книжкові ярмарки, зустрічі з письменниками, спілкування з видавцями, афтограф-сесії, різні освітні заходи, майстер-класи, ігри, квести, презентації нових книг та ще багато чого цікавого. Словом, це було круто
🤩!

Бібліотеки Солом’янки традиційно взяли участь у цій неймовірній події. Зокрема ми долучилися до проєкту «Книга за рецептом» – ініціативи Благодійного фонду «Бібліотечна країна».  Мета проєкту – за допомогою індивідуально підібраних книг покращувати психологічний та емоційний стан людини, що в наш час є дуже важливим ️.
 
Суть проєкту полягає в тому, що під час фестивалю в спеціальній ятці психолог та бібліотекар, поспілкувавшись з відвідувачем, вислухавши його/її, підбирали для нього/неї книгу за «цілющим рецептом». Така от невідкладна психологічно-літературна допомога 👩🏻🔬 👩🏫🚨.
 
За результатами роботи, можемо сказати, що людей, бажаючих скористатися спеціальним книжковим рецептом було дуже багато і ми з психологами доклали максимом зусиль, щоб усім допомогти. Основні запити, з якими до нас зверталися – книги з психології, книги «для душі» – такі, що можуть допомогти заспокоїтися та відволіктися, мотиваційна література, особистісний розвиток і кар'єрне зростання.
 
З нетерпінням чекатимемо на майбутні фестивалі «Книжкова країна» і на нові проєкти, до яких із задоволенням долучатимемося 🙂