пʼятницю, 2 лютого 2024 р.

П’ять видатних літературних новаторів



Ім’я:
Вільям Шекспір
Національність: англієць
Роки життя: 1564 - 1616
 
Мабуть, це найвідоміший і найбільш читаний письменник в англійській літературі. Шекспір сформував не лише незмірну кількість літературних творів, він певною мірою сформував і саму сучасну англійську мову. Чарльз Дікенс, Герман Мелвілл і Томас Гарді – це лише деякі письменники, на яких вплинула майстерність драматурга у володінні мовою та глибокому дослідженні персонажів. На додачу до цього, Шекспір використовував метод мовлення не властивий трагедії. У своїх трагедіях Шекспір запропонував інший тип театрального бачення. Драматург наголошував на окремих моментах, висвітлював деталі, фрагменти станів героїв. Образи змінюють один одного, накладаються один на одного, створюють глибину і наповненість загальної картини, в якій відбувається постійний рух, нуртування пристрастей. Шекспір створює переплетення статики й динаміки, гармонії та хаосу. Також Шекспір був одним із перших письменників, які у п’єсах орієнтувалися безпосередньо на персонажів, досліджуючи внутрішнє сум’яття героїв у безпрецедентному масштабі.

 


Ім’я: Емілі Дікінсон
Національність: американка
Роки життя: 1830 - 1886
 
Поетеса створила власний сміливий стиль, використовуючи у своїх творах нетрадиційні засоби. Її поезії відрізняються незвичайною пунктуацією та використанням великих літер, а також короткими рядками й унікальними розривами рядків, оригінальним набором лексики і несподіваним синтаксисом; а ще через широке розмаїття тем її твори важко вписати в якийсь єдиний жанр. Оригінальність Дікінсон і нехтування «суворою» формою поезії пізніше наслідувало багато інших письменниць, і зараз вона вважається передвісницею сучасної поезії.
 

Ім’я: Данієль Дефо
Національність: англієць
Роки життя: 1660 - 1731
 
Автор легендарного роману «Робінзон Крузо» про людину, яка внаслідок корабельної аварії потрапила на безлюдний острів. Дефо вважається «батьком» європейського реалістичного роману; він був одним із перших письменників, який популяризував роман у Британії. До того, як Дефо написав твір про боротьбу звичайної людини з природою та стихійним лихом, більшість літературних творів описували міфічних або біблійних персонажів. Величезний успіх, який прийшов після друку його роману, започаткував нову еру письма, яка мала прямий, повсякденний підхід, на противагу надмірно квітчастому, барвистому стилю старого письма. Дефо оспівує важку буденну працю людини, її розум, силу духу, здатність виживати в будь-яких, навіть найважчих умовах – раніше про таке не писали. Так, слідом за романом Д. Дефо «Робінзон Крузо» виник навіть новий піджанр пригодницької літератури – робінзонада, який описує перипетії виживання одного або декількох людей на безлюдному острові.
 

Ім’я: Джеймс Джойс
Національність: ірландець
Роки життя: 1882 - 1941
 
Роман «Улісс» Джеймса Джойса визнаний одним із найкращих творів художньої літератури, а самого письменника вважають одним з найвпливовіших письменників двадцятого століття, йому часто приписують революцію в художній літературі 20-го століття в цілому. У своїй творчості Джойс використовував різні літературні стилі, книги його складні та дуже загадкові. Джойс збагатив світову літературу творами феноменальними за своєю точністю, виразністю, щирістю, неповторністю й досконалістю форми. Новаторство письменника полягало у тому, що він максимально прагнув досконалості мистецтва, зберігаючи нерозривний зв'язок сучасних засобів і прийомів художнього зображення життя з прогресивними традиціями світової культури. Оригінальний художній метод Джойса полягає у тому, що він у своїх творах ретельно відтворював «потік свідомості», з великою майстерністю фіксував думки героїв, обривки спогадів, прості відчуття і складні асоціації. Складне поєднання теперішнього часу зі спогадами і досвідом минулого, з уривками отриманих відомостей складає безперервний потік свідомості. Також новаторство Джойса це зображення ним психології людини, внутрішнього монологу героя. Творчість Джойса характеризується сміливими авангардними, модерністськими ідеями.
 

Ім’я: Агата Крісті
Національність: англійка
Роки життя: 1890 - 1976
 
Її називають «королевою детективу». Агата Крісті не започатковувала цей жанр, однак саме з нею у більшості людей асоціюються детективні романи. Твори Крісті знамениті своїми неочікуваними поворотами сюжету у кінці, а також її майстерним використанням саспенсу, сюжету й персонажів, які суттєво вплинули на детективний жанр у цілому. Основний метод розслідування, який використовувала у творах Крісті, це психологія. У своїх творах письменниця не боялася ризикувати, «виходити за межі». У книгах Крісті кожне окреме написане слово мало важливе значення для сюжету. Письменниця будувала сюжети своїх творів в оригінальний спосіб. Вона не боялася порушувати соціальну проблематику, зачіпала особисті теми й часто апелювала до психології.

Немає коментарів:

Дописати коментар