пʼятницю, 9 лютого 2024 р.

10 фактів про бібліотеки

Сучасні бібліотеки пропонують користувачам не тільки великий вибір різних книг, журналів і газет, які абсолютно безкоштовно можна читати у бібліотеці чи вдома, але також можливість відвідувати різні заходи, користуватися різними соціальними послугами, вільний доступ до
WI-FI та комп’ютерів і не тільки. І навіть у наш час цифрових технологій, бібліотеки залишаються закладами, які мають попит серед населення, адже бібліотеки – це не просто місце, де зберігаються книги, це невіддільна частина будь-якої спільноти. Бібліотеки  забезпечують інформацію, ресурси та зв’язок зі світом у цілому.
 
У цьому дописі до вашої уваги 10 цікавих фактів про бібліотеки:
 
1. Філантроп Ендрю Карнегі був одноосібною «машиною для фінансування» бібліотек. Заможний промисловець пожертвував 55 мільйонів доларів (близько 1,6 мільярда сучасних доларів) у проміжок між 1886 і 1919 роками на відкриття дивовижних 2509 бібліотек по всьому світу, включаючи 1679 бібліотек у США.
 
2. У Нью-Йорку є бібліотека чаклунів. Бібліотека чарівницького (магічного) мистецтва пропонує велику колекцію книг про магічні методи та чаклунське мистецтво.
 
3. У Фінляндії є бібліотека з караоке-залом. У бібліотеці Тіккуріла є зала для караоке, яка має якісну звукоізоляцію, тож музика і співи не заважають користувачам.
 
4. Відомо, що раніше деякі бібліотеки докладали надзвичайних зусиль, щоб зберегти свої книги. У бібліотеці Марша в Дубліні, Ірландія, відвідувачів, які бажали ознайомитися з рідкісними виданнями, раніше замикали в клітках, поки вони не закінчували читати.
 
5. Книга, яку найчастіше викрадають з бібліотек, це не що інше, як Книга рекордів Гіннеса.
 
6. Бібліотеки бувають мобільними. 1857 року у Великій Британії першим книгомобілем у світі став запряжений кіньми візок з книжковими полицями, з якого видавалися книжки.
 
7. Найдавніша бібліотека у світі, яка постійно функціонує, знаходиться в Єгипті. Бібліотека Святої Катерини на Сінайському півострові функціонує з VI століття.
 
8. У публічній бібліотеці Нью-Йорка можна взяти не тільки книги. Користувачі закладу можуть позичити такі аксесуари, як краватки та портфелі, тож бібліотека є ідеальним місцем для тих, кому, наприклад терміново потрібно бігти на ділову зустріч або співбесіду.
 
9. Благодійна бібліотека Хаскелл і Оперний театр (Haskell Free Library and Opera House) знаходиться на кордоні США та Канади, тобто у закладу є дві адреси. Обидві адреси вірні, і приведуть користувачів з різних країн у той самий будинок.
 
10. Бібліотека є навіть у космосі. Бібліотека Міжнародної космічної станції налічує близько 100 книг.

Немає коментарів:

Дописати коментар