вівторок, 6 лютого 2024 р.

Зворотний бік Інтернету

У друг
ий вівторок лютого ми традиційно розповідаємо вам про те, як зробити використання цифрових технологій (зокрема дітьми та молоддю) безпечним, відповідальним і позитивним, адже саме в цей день відзначаєтеся День безпечного Інтернету.
 
Інтернет поза сумнівом дає нам безліч можливостей і в наш час майже неможливо уявити своє життя без нього, однак водночас Інтернет може бути дуже небезпечним для кожного з нас, а особливо для дітей і підлітків. Від кібербандитів до публікацій у соціальних мережах, які можуть створювати проблеми протягом подальшого життя – онлайн-загрози можуть мати серйозні і навіть трагічні наслідки. Інколи діти можуть наражати на небезпеку в Інтернеті не тільки себе, але і свої родини, наприклад, випадково завантажуючи зловмисне програмне забезпечення, яке може надати кіберзлочинцям доступ до банківського рахунку їхніх батьків або до іншої конфіденційної інформації. Захист дітей в Інтернеті це питання обізнаності – знання того, які небезпеки чекають на користувача, і як від них захиститися. Програмне забезпечення, призначене для кібербезпеки звісно ж є важливим помічником у цьому питанні, але найважливішим заходом безпеки є відкрите спілкування з вашими дітьми.
 
Отже, розглянемо основні небезпеки в Інтернеті
 
Кібербулінг чи віртуальне залякування
Згідно з дослідженням активності дітей в Інтернеті, проведеним кілька років тому, близько 60% дітей, які користуються соціальними мережами, були свідками будь-якої форми залякування. А відповідно до даних онлайн-ресурсу enough.org, станом на лютий 2018 року майже половина (47%) усіх молодих людей стали жертвами кібербулінгу. Соціальні мережі та онлайн-ігри є простором, у якому дуже часто діти стикаються з віртуальним залякуванням. Дітей можуть висміювати у соціальних мережах, в онлайн-іграх вони можуть піддаватися постійним атакам, які перетворюють гру з фантастичної пригоди на принизливе випробування, яке може переходити з Інтернету і на реальне (офлайн) життя.
 
Як боротися з кібербулінгом? Налагодьте комфортне спілкування зі своїми дітьми про те, що відбувається в їхньому житті онлайн і в реальному житті, і обов’язково розкажіть їм, як протистояти хуліганам. Програмне забезпечення для кібербезпеки та спеціалізовані програми для моніторингу активності вашої дитини в Інтернеті та на мобільному пристрої можуть допомогти, але найкраще рішення це відкритий діалог.
 
Кібербандити
Кібербандити часто переслідують дітей в Інтернеті, користуючись їхньою наївністю, відсутністю нагляду дорослих, браком знань і зловживаючи їх довірою. На жаль, кібербандити можуть залучати дітей до небезпечних особистих зустрічей у реальному житті. Кібербандити чатують на дітей у соціальних мережах та на ігрових платформах – на віртуальних майданчиках, де анонімність сприяє кіберзалякуванню. Кібербандити використовують різні методи, щоб зацікавити дітей і заманити їх у пастку. Існують різні вказівки, спрямовані на захист дітей від кібербандитів, але знову ж наголошуємо, що найкращий захист – це регулярні розмови з дітьми про те, що відбувається у їхньому житті.
 
Розміщення приватної інформації
Діти ще не усвідомлюють соціальних кордонів. Наприклад, у своїх профілях у соціальних мережах вони можуть публікувати в Інтернеті інформацію, яка дозволяє встановити особу, і яка не повинна бути публічною. Це може бути що завгодно: від зображень незручних особистих моментів до їхніх домашніх адрес або планів щодо сімейної відпустки.
 
Пояснюйте дітям, що можна, а що категорично не можна публікувати онлайн. Побалакайте з дітьми про соціальні кордони та їхнє значення для самих дітей та для родини в цілому.
 
Фішинг (інтернет-шахрайство з метою одержання особистих даних)
Фахівці з кібербезпеки називають фішингом використання електронних листів, які намагаються обманом змусити людей натиснути зловмисні посилання чи вкладення. Дітям особливо важко це виявити, тому що часто електронний лист виглядає так, ніби він надійшов від особи, якій можна довіряти, як-от від друга чи члена родини, який просто каже: «Гей, я подумав, що тобі це може сподобатися!» Такий вид шахрайства можливий також за допомогою додатків для обміну повідомленнями – тоді це називається «смішинг».
 
Кіберзлочинці, які створюють фішингові електронні листи та смішингові повідомлення, стежать за сайтами, популярними серед дітей, і збирають таку інформацію, як адреси електронної пошти й імена друзів, а також іншу інформацію. Навчіть своїх дітей не клацати по електронних листах або повідомленнях від незнайомців і бути обережними з повідомленнями, які виглядають як такі, що надіслані від їхніх друзів, але здаються підозрілими.
 
Шахрайство
Навряд чи діти повірять, якщо хтось в інтернеті назветься королем і запропонує їм мільйон доларів, однак діти все ж можуть стати жертвами онлайн-шахраїв, які пропонуватимуть їм щось доволі просте, але цікаве для них, як от безкоштовний доступ до онлайн-ігор або спеціальних функцій. Діти часто бувають довірливими і стають жертвами шахраїв. Як і у випадку з фішингом, кіберзлочинці можуть використовувати популярні серед дітей сайти, щоб ідентифікувати потенційних жертв, а потім обіцяти призи в обмін на те, що вони хочуть, наприклад на дані кредитної картки батьків.
 
Незалежно від віку, потрібно пам’ятати, що якщо пропозиція видається занадто гарною, щоб бути правдою, це, ймовірніше за все, неправда. Навчіть своїх дітей остерігатися онлайн-пропозицій, які обіцяють занадто багато.
 
Випадкове завантаження зловмисного програмного забезпечення
Шкідливе програмне забезпечення – це комп’ютерне програмне забезпечення, яке встановлюється без відома жертви та виконує шкідливі дії на пристрої. Це включає в себе викрадення особистої інформації з вашого пристрою чи його викрадення для використання в «ботнеті», що спричиняє низьку продуктивність. Фішинг є одним із трюків для того, щоб змусити завантажити шкідливе ПЗ, але є й інші методи, наприклад, жертви часто завантажують зловмисне програмне забезпечення під виглядом ігор, що може бути особливо спокусливим для дітей.
 
У цьому випадку спілкування з дітьми також є найкращим захистом, але потрібно знати, що комплексне програмне забезпечення кібербезпеки на різних пристроях і відповідні засоби захисту можуть допомогти убезпечити комп’ютер вашої дитини від дій будь-якого шкідливого програмного забезпечення, яке потрапляє на нього. Крім того, багато продуктів безпеки в Інтернеті також включають спеціальні засоби батьківського контролю та програми, які можуть допомогти вам створити безпечне середовище для активностей ваших дітей в Інтернеті.
 
Дописи, які створюють проблеми у подальшому житті
В інтернеті немає кнопки «Видалити». Те, що відбувається онлайн, залишається онлайн. Назавжди. Усе, що ваша дитина викладає в Інтернет, майже неможливо видалити згодом. У цьому велика небезпека соціальних мереж. Підліткам важко усвідомлювати, що фото з вечірки чи повідомлення у Snapchat можуть створити для них проблеми через десять років, наприклад, під час співбесіди на нову роботу, або в особистих стосунках, якщо потенційному партнеру не сподобається занадто відвертий контент, який підлітки можуть публікувати у своїх соціальних мережах (чи на сайтах).
 Пояснюйте підліткам, що їхній стиль і погляди гарантовано зміняться, коли вони подорослішають. Без кнопок «Повернути» чи «Видалити» вони 15-річні можуть суттєво нашкодити собі 30-річним одним лише клацанням миші.
 
Так, Інтернет може становити серйозну небезпеку для дітей, але він також може відкрити для них доступ до можливостей, про які попередні покоління навіть не могли мріяти. Допоможіть забезпечити безпеку своїх дітей в Інтернеті, щоб вони відчули усі переваги онлайн-світу та уникнули його небезпек. Будьте обережні. Будьте пильні. Але перш за все беріть активну участь у віртуальному й повсякденному реальному житті своїх дітей і спілкуйтеся з ними відкрито.

Немає коментарів:

Дописати коментар