понеділок, 16 жовтня 2023 р.

В естонські бібліотеки та школи надійде нова дитяча книжка про українських біженців

«Дівчинка, яка тримала очі розплющеними»
- саме так називається нова дитяча книга, в якій йдеться про досвід українців, котрі вимушені покидати свої домівки, щоб урятуватися від війни, і саме цю книгу (естонською й українською мовами) найближчим часом передадуть естонським школам, бібліотекам і некомерційним організаціям.
 
Ця книжка має підвищити рівень обізнаності естонського народу про російську агресію, війну в Україні, про проблеми українців, які вимушені повністю змінювати своє життя і тікати від війни.
 
Книгу вже перекладено 13-ма мовами і вона доступна в електронному вигляді на сайті кампанії Європейської комісії «Keep Your Eyes Open» («Тримай очі розплющеними), мета якої полягає в інформуванні молоді про права жертв, а також про те, у який спосіб можна підтримати жертв і допомогти їм.
 
Дитяча книжка «Дівчинка, яка тримала очі розплющеними» розповідає про юну українку, яка зустрічає у своїй новій естонській школі особливо уважну естонську дівчинку. У книзі акцент зроблено на те, як важливо помічати і підтримувати один одного, коли в школі є діти, які змушені були переїхати до чужої країни через тиск війни. Книжка розрахована на дітей 7-10 років, а також на батьків і вчителів. Для реалізації цього проекту Європейська комісія співпрацювала з відомою українською ілюстраторкою Анною Сарвірою.
 
«Розуміння досвіду людей, які тікають від війни, і визнання їхніх прав має важливе значення для побудови більш здорового, більш співчутливого та справедливого суспільства. Сподіваюся, залучення дітей у ранньому віці через книги допоможе нам сформувати світле майбутнє для всіх», – сказав Дідьє Рейндерс, уповноважений з правових питань Європейської комісії.
 
Відомо, що через вторгнення рф до України закордоном перебуває близько 6 мільйонів українців (станом на кінець червня 2023 року). В Естонії станом на жовтень від війни ховається понад 40 тисяч українців і близько 8,5 тисяч з них це діти.

Немає коментарів:

Дописати коментар