пʼятниця, 13 жовтня 2023 р.

5 чудових книг, заснованих на реальних подіях

Книги, в основі яких лежать реальні історії, зазвичай є надзвичайно
цікавими і викликають у читача сильні емоції. Усвідомлення того, що події, про які читаєш у книзі, насправді сталися з кимось у реальному житті, інтригує, викликає певний трепет і бажання дізнатися більше, спонукаючи до пошуку додаткової інформації і, відповідно, додаткового читання, а це точно добре😊
 
Книги, засновані на реальних подіях, часто містять більшу «глибину», завдяки чому викликають у читача цілий спектр почуттів та емоцій –  вони можуть змусити нас співчувати, сміятися, плакати чи стрибати від радості. Такі книги дозволяють нам цінувати минуле і дізнаватися щось нове, дивлячись у майбутнє. До вашої уваги добірка книг, заснованих на історіях, які колись трапилися у реальному житті з реальними людьми, або ж описують реальні історичні події.
 
«Татуювальник Аушвіцу» Гізер Морріс
У квітні 1942 року словацького єврея Лале Соколова було ув'язнено в Освенцимі. Замість того, щоб примушували його до фізичної праці, йому дають завдання татуювати порядкові номери на своїх товаришах – інших в’язнях. Якось у черзі герой зустрів перелякану дівчину, у якої стерся номер. Її звали Гіта Фурман. Ще під час першої зустрічі з Гітою Лалі пообіцяв собі вижити й одружитися з нею. За час ув'язнення він бачив усе – жахливі звірства і злочини, приголомшливі акти хоробрості й самопожертви. Та ризикуючи власним життям, Лалі використовує своє привілейоване становище, щоб урятувати своїх друзів і Гіту. Книга написана, на основі інтерв’ю, яке авторка взяла у Лале Соколова.
 
«Бузкові дівчата» Марта Холл Келлі
Цей роман розповідає про трьох абсолютно різних жінок. Кароліна Феррідей  – американська світська левиця, яка працює в консульстві у Парижі в той час, коли Німеччина вторгається до Польщі і націлюється на Францію. Молода польська дівчина Кася Кужмерик працює з рухом опору і один необережний крок може означати смерть. Амбітна молода німецька лікарка Герта Оберхойзер дуже радіє новій посаді у перевиховному жіночому таборі, але незабаром вона дізнається, чого від неї насправді хочуть нацисти…  Авторка книги була зачарована історією, яку їй розповіла працівниця резиденції Кароліни Феррідей про цю дивовижну жінку, яка допомогла польським жінкам, які вижили у концтаборі Равенсбрюк. У пошуках додаткових відомостей, письменниця провела довгі часи у трьох архівах К. Феррідей.
 
«Хлопчик у смугастій піжамі» Джон Бойн

Під час Другої світової війни 8-річний Бруно разом з родиною залишає Берлін і оселяється у будинку неподалік концтабору, в якому його батька призначено комендантом. Почуваючись нещасливим і самотнім, Бруно блукає неподалік будинку і випадково знайомиться зі своїм однолітком –  єврейським хлопчиком Шмулем, маленьким в’язнем. Попри колючий дріт, що їх розділяє, між хлопчаками зароджується заборонена дружба… Ця книга є художньою спробою відрефлексувати жахливу реальність Голокосту.
 
«Коротка історія семи вбивств» Марлон Джеймс
У грудні 1976 року, безпосередньо перед виборами на Ямайці та за два дні до запланованого виступу Боба Марлі на грандіозному концерті за мир, організованого, щоб зменшити політичну напругу, семеро озброєних людей увірвалися в будинок співака. В результаті нападу було поранено самого Боба Марлі, його дружину, менеджера і ще кількох людей. Цей роман, відзначений Букерівською премією, розповідає про бурхливий період в історії Ямайки та чутки про долю неназваних можливих злочинців.
 
«Подив і тремтіння» Амелi Нотомб
Амелі народилася в Японії, але вимушено переїхала до Бельгії. Та любов до прекрасної східної країни завжди жила в її серці, і от дівчині випадає шанс повернутися до Країни вранішнього сонця, адже вона підписує річний контракт з великою токійською компанією. Та життя в Японії виявляється не таким яскравим, як уявляла його собі героїня. Натомість закордоном на дівчину чекають приниження, непорозуміння й помилки. Це автобіографічний роман, що розповідає історію про культурний конфлікт, стійкість духу та вміння гордо переносити поразки.

Немає коментарів:

Дописати коментар