середа, 11 жовтня 2023 р.

Зі святом, дівчатка!👧🌺🎀

11 жовтня відзначається Міжнародний день дівчаток – щорічне свято, мета якого – розширення можливостей дівчаток, захист прав дівчаток і розв’язання проблем, з якими вони стикаються в усьому світі.
 
Міжнародний день дівчаток також спрямований на те, щоб сприяти розв’язанню гендерних проблем, з якими стикаються дівчатка в усьому світі, включаючи дитячі шлюби, погані можливості для навчання, насильство та дискримінацію.
 
З нагоди цього Дня бібліотека естетичного виховання імені О. Довженка для дорослих ЦБС Солом'янського району м. Києва підготувала коротку добірку книг, у яких головні героїні – це юні дівчатка, які можуть багато в чому стати прикладом для маленьких читачок, надихнути їх на хороші справи, на звершення, навчити чомусь корисному, адже героїні книг із нашої добірки рішучі, сміливі, вони здатні  долати труднощі, вчитися і ставати кращими, а ще вміють дружити і готові допомагати друзям у скруті, вони не бояться ризикувати, працювати і боротися за своє щастя.
 
«Таємний сад» Френсіс Бернетт
Головна героїня книги – Мері Ленокс – 10-річна дівчинка, яка залишається зовсім сама після смерті батьків. Люди навколо її не люблять, та й сама вона ненавидить майже увесь світ. Здається, нічого хорошого на неї у житті не чекає. Та якось доля приводить Мері до прекрасного Таємного саду і її життя змінюється… Варто зазначити, що одна з найважливіших рис героїні – це її здатність еволюціонувати, адже з капризної й неслухняної дівчинки вона перетворюється на дівчинку, яка цікавиться іншими людьми та піклується про них. Це чудова історія про добро та дружбу, про натхнення та приховану силу, які так важливо віднайти!  
 
 «Маленькі жінки» Луїза Мей Олкотт
Ця відома повість стала класикою світової дитячої літератури. Дуже цікава історія про дитинство чотирьох сестер завоювала серця не одного покоління читачів. Старша сестра Мег – жіночна і романтична, слухняна і скромна, її дуже турбує власна репутація і репутація сім’ї. Джо – шибеник у спідниці, схильна до хлопчачих витівок; любить читати і мріє стати письменницею; Джо чесна і прямолінійна, вона зовсім не вміє лукавити і декому здається грубою, проте інших її відкритість приваблює. Бет – тиха і слухняна 13-річна дівчинка, боязка і сором’язлива, їй важко сходитися з людьми; абсолютно неконфліктна і жертовна. Емі – молодша сестра, вона має миловидну зовнішність, вихована і при цьому хитра; вміє подобатися людям, коли захоче, і користується своєю чарівністю в особистих цілях; Емі уразлива, інколи егоїстична і примхлива. Найважливіше, що усі чотири сестри прагнуть стати хорошими, зазнаючи поразок і здобуваючи маленькі перемоги на шляху до самовдосконалення.
 
«Полліанна» Елінор Портер
Героїня цієї книги Полліанна – 11-річна дівчинка, яку після смерті батьків забирає на виховання похмура і непривітна тітка. З атмосфери любові і глибокої віри в Бога дівчинка потрапляє у світ суворих правил і заборон. Та юна героїня не зраджує своєму вмінню радіти всьому, що трапляється з нею в житті, і зрештою вона змінює життя усіх мешканців маленького провінційного містечка. Ця книга вчить добру й оптимізму, а героїня власним прикладом показує, як можна спритно долати труднощі, і водночас допомагати і підтримувати інших людей.
 
«Маленька принцеса» Френсіс Бернетт
Чудова книжка, головна героїня якої Сара Кру – 7-річна дівчинка, яка сприймає світ як доросла людина. Її улюблена справа – читання книг і складання власних історій. Сара – любляча донька, вона добра і сором’язлива, а ще вона начебто бачить людей наскрізь – розпізнає їхні реальні наміри, бачить справжнє обличчя кожного. Сара – серйозна, при цьому вона мрійлива, добра і горда. Ця книга – це історія про любов, дружбу, порядність, взаємну повагу і вміння співчувати.
 
«Тоня Ґліммердал» Марія Парр
Героїня книги Тоня – єдина дитина в селищі Ґліммердалі. Це жваве дівчисько, найкращий друг якого – непривітний 74-річний Ґунвальд. На переконання Тоні, головне в житті – швидкість і самоповага. Ця книга розповість читачам і читачкам про справжню дружбу, а ще про те, що інколи діти виявляються набагато мудрішими за дорослих, допомагаючи їм віднайти вміння радіти простим речам і не шкодувати про минуле.

Немає коментарів:

Дописати коментар