середа, 26 липня 2023 р.

Презентація книги «Мова-меч. Як говорила радянська імперія»

«…українська для нас повинна стати просто щитом»
Є. Кузнєцова
Бібліотекарі Солом’янки прагнуть завжди бути у тренді, тому уважно слідкують за всіма новинками у світі літератури, культури, мистецтва і не тільки, та за можливості намагаються відвідувати усі важливі суспільні заходи й події.
 
Бібліотекар бібліотеки естетичного виховання імені Олександра Довженка кілька днів тому відвідала один із таких заходів, а саме презентацію книги, яку зараз усі читають, обговорюють та здебільшого хвалять. Йдеться про книгу «Мова-меч. Як говорила радянська імперія» Євгенії Кузнєцової.
 
Євгенія Кузнєцова українська письменниця, перекладачка, асоційована дослідниця Київської школи економіки, доктор філософії в галузі міжнародних та міжкультурних досліджень Університету Деусто.
 
Письменниця каже, що книгу «Мова-меч. Як говорила радянська імперія», вона починала писати як колонку, маючи на меті дати відповіді на запитання: «Чому ми говоримо так, як ми говоримо в Україні? Чому в нас така мовна ситуація?» Але в процесі цієї роботи авторка зрозуміла, що невеличкої колонки замало, адже тема дуже широка, її потрібно розвинути, наповнити фактами й аргументами. Так, власне, і почалося написання книги.  
«Мова-меч. Як говорила радянська імперія» – це науково-популярне видання, або наукпоп. Ця книга є спробою відповісти на питання: Чому наші стосунки з мовами саме такі? Чому і зараз є люди, яким соромно говорити мовою власних батьків чи дідів? Чому нам буває соромно за рідні діалекти? Чому деякі з нас досі вважають, що мова – це нейтральна річ у собі, і не знати мову власної країни – це нормально? Чому на території сучасної росії зараз гине стільки мов? Чому якась мова комусь здається вищою, а якась – нижчою? У ста невеликих розділах цієї книги описано мовну реальність СРСР. Книжку можна починати читати з будь-якого розділу.
 
«Мова-меч» – це не заклик озброюватись мовою, як мечем. Ця книжка описує те, як у Радянському Союзі мечем стала російська. Рідна мова у боротьбі з імперіями має стати щитом.
 
Вже незабаром цю книгу можна буде взяти почитати у нашій бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар