четвер, 20 липня 2023 р.

7 унікальних бібліотек світу

Як сказав легендарний Стівен Кінг, «к
нигице унікальна портативна магія». Унікальні і магічні речі потрібно зберігати в «правильних» місцях, таких як бібліотеки🙂, і інколи будівлі, які використовуються для зберігання книг бувають дуже незвичними. У світі існує близько 2,7 мільйона бібліотек, деякі з яких просто вражають своєю оригінальністю – від креативних архітектурних див до бібліотек, які взагалі не розташовані в будівлях. У цьому дописі ми пропонуємо вам переглянути відео про сім бібліотек, які здивують своєю незвичністю будь-кого.   
 
Бібліотека Університету Сейкей у м. Токіо (Японія)
У головному атріумі бібліотеки Університету Сейкей встановлено п’ять виконаних у вишуканому науково-фантастичному стилі скляних кабінок, які височіють над основною поверхнею приміщення.
Будівлю було зведено 2006 року. Одна зі стін цієї п’ятиповерхової бібліотеки майже повністю зроблена зі скла. На різних рівнях будівлі розміщені оригінальні кімнати для перемовин. Футуристичні куполоподібні кабінки, розміщені в бібліотеці, часто називають «планетами».
 
Бібліотека Александріна у м. Александрія (Єгипет)
Ця бібліотека побудована на місці легендарної стародавньої Александрійської бібліотеки. Форма будівлі нагадує сонячний диск, який виглядає так, ніби його верхівка була зрізана по діагоналі і виринає з водойми. Проєкт будівлі розробило норвезьке архітектурне бюро «Snøhetta». На сайті компанії написано, що величезна кругла форма будівлі поруч із круглою александрійською гаванню нагадує про циклічну природу знання, що змінюється протягом усього часу.
Бібліотека розрахована на 8 мільйонів книг, а ще в ній є зала для конференцій, 3 музеї, 4 мистецькі галереї, планетарій і лабораторія відновлення рукописів.
 
Бібліотека Тяньцзінь Біньхай у м. Тяньцзин (Китай)
Це ще одна бібліотека, яка має футуристичний науково-фантастичний дизайн. В атріумі розміщені ряди хвилястих білих полиць, які простягаються до стелі. У центрі всього цього знаходиться величезна сферична аудиторія, яку називають «Оком». Та попри весь цей дивовижний вигляд, бібліотека не надто практична, адже доступу до вищих полиць немає. Вони заповнені зображеннями книг, надрукованих на алюмінієвих пластинах.
«MVRDV», голландська архітектурна фірма, яка спроєктувала будівлю, пояснює, що планувалося, що доступ до верхніх книжкових полиць буде з кімнат, розташованих за атріумом, але жорсткий графік виконання будівельних робіт змусив змінити плани. Та оригінальний задум все ще можна втілити у життя в майбутньому.
 
Бібліотека на морському узбережжі у м. Ціньхуандао (Китай)
Цю бібліотеку називають «найсамотнішою бібліотекою у світі», оскільки вона розташована на ізольованій ділянці пляжу без під’їзної дороги. Насправді будівля знаходиться не так вже й далеко від цивілізації. Хоча відвідувачам доводиться йти по піску, щоб дістатися до дверей, бібліотека розташована на популярному пляжному курорті Ціньхуандао.
За задумом, «самотня» будівля має сприяти зв’язку людини з океаном, тому головна читальна зала має багаторівневу конструкцію, щоб у кожного користувача був гарний краєвид на море.
 
Тайбейська публічна бібліотека у м. Тайбей (Тайвань)
Це перша екобібліотека на Тайвані. Будівля має великі вікна, крізь які всередину потрапляє світло, завдяки чому зменшується споживання електроенергії. Бібліотека розташована посеред пишних дерев. Це прекрасне місце пропонує дивовижну колекцію книг, які можна читати при чудовому освітленні та без використання електрики.

Штутгартська міська бібліотека у м. Штутгарт (Німеччина)
Ця бібліотека нагадує кубик Рубіка. Виконана у білому та сірому кольорах, ця будівля має унікальний дизайн – кожен поверх з’єднаний відкритими сходами, що полегшує пересування всередині бібліотеки.
 
Бібліотека нагадує величезний артоб’єкт. Вона дуже сучасна, все виконано так, щоб користуватися бібліотекою було максимально зручно. Всередині кубічної будівлі  є галерейний простір, який називають «Серцем». «Серце» освітлюється центральним просвітом і слугує медійним центром бібліотеки.
У цій мультимедійній бібліотеці доступно дійсно дуже багато  друкованих і цифрових видань, а ще 400 робочих місць облаштованих сучасними ноутбуками.
 
Муніципальна бібліотека імені Сандро Пенна в м. Перуджа (Італія)
Ви можете подумати, що цей триповерховий диск рожевого кольору це космічний корабель інопланетян, але ні – це муніципальна бібліотека. Її унікальна архітектура, яка включає використання рожевих скляних стін, дозволяє сонячному світлу потрапляти всередину вдень і створює красиве тепле сяйво вночі.
Ця бібліотека приваблює не лише книголюбів, але і просто туристів з усієї планети. Тут зберігається майже 19 800 томів різноманітної літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар