середу, 14 грудня 2022 р.

Чи завжди атом мирний

Тих людей, які пережили Чорнобильську катастрофу, нова ядерна загроза, що нависає зараз над Україною, просто жахає. Хоча, мабуть, ця загроза жахає абсолютно всіх адекватних і цивілізованих людей, навіть тих, хто про аварію на ЧАЕС знає виключно з розповідей.
 
14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Україна вже одного разу пережила ядерну катастрофу, яка вважається найстрашнішою в історії, і от тепер, коли навколо Запорізької АЕС точаться запеклі бої, ми боїмося, що станеться іще одна трагедія, подібна чорнобильській…
 
Через аварію на ЧАЕС свого часу сотням тисяч людей довелося назавжди покинути рідні домівки, катастрофа спустошила села та отруїла українську, білоруську та російську землю. Експерти кажуть, що ядерна катастрофа, загроза якої існує нині у Запоріжжі, може становити меншу небезпеку, оскільки захисні конструкції навколо реактора, ймовірно, зможуть зупинити будь-який викид радіації. У Чорнобилі споруд не було. Реактори в Запоріжжі також мають окремі водяні контури для охолодження реактора та утворення пари. Проте загроза залишається значною.
 
Найкраще, мабуть, увесь жах загрози, яка існує сьогодні, розуміють ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС. Саме ліквідатори першими прибули на станцію одразу після вибуху – пожежники, пілоти, лікарі, водії, шахтарі, солдати, які тоді здійснювали геройський подвиг, виявляючи неймовірну мужність і самопожертву, і на той момент навіть не підозрювали про масштаби катастрофи.  
 
Основна частина робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків чорнобильської катастрофи, була виконана протягом 1986-1987 років, в них взяли участь приблизно 240 000 осіб. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки приблизно 600 000 осіб.
 
Дата вшанування ліквідаторів обрана не випадково. 30 листопада 1986 року було завершено будівництво саркофага над енергоблоком № 4. Через два тижні, 14 грудня, усі ключові видання СРСР опублікували повідомлення про введення в експлуатацію Державною комісією комплексу захисних споруд енергоблока № 4 ЧАЕС. Саме дата публікації цього повідомлення і стала Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
 
Чи робили вони це добровільно, чи під тиском, свідомо чи через незнання, та ліквідатори віддали життя і здоров’я заради обмеження наслідків Чорнобильської катастрофи. Завдяки своїй відданості вони змогли захистити інших від ще гіршої шкоди. Ми завжди будемо вдячні усім, хто брав участь у наймасштабніший і найнебезпечнішій операції з усунення наслідків катастрофи.

Немає коментарів:

Дописати коментар