понеділок, 5 грудня 2022 р.

Людина на всі часи

3 грудня цього року виповнилося 300 років від дня народження видатного українського філософа, поета й педагога Григорія Сковороди.
 
Григорій Сковорода писав художні та філософські твори, а також поезії та байки. У творчості використовував як слов'яноукраїнську мову, так і книжну українську. Філософські погляди Сковороди головним чином присвячені етиці.  Філософ понад усе любив і цінував свободу, постійно мандрував, при цьому він вважається одним з найосвіченіших людей XVIII сторіччя.
 
З нагоди 300-річчя з дня народження Григорія Савича пропонуємо до вашої уваги деякі цікаві факти про нього, а також невеличку добірку його цитат.
 
Факти:
 
1. Григорій Сковорода найбільше в житті цінував спокій, про що неодноразово писав у своїх творах. Мабуть, тому він і був самітником.
 
2. Наш унікальний філософ дуже любив тварин. Кажуть, що супутником у мандрах Григорія Савича обов’язково був вірний пес. Також Сковорода дуже любив птахів. До речі, пташки часто змальовуються у його творах.
 
3. Неймовірна любов Сковороди до свободи, мабуть, викликана тим, що народився він у вільній козацькій родині.
 
4. Григорія Савича часто зображують із сопілкою, тому що він змалечку любив грати на цьому музичному інструменті і навіть навчився самостійно майструвати сопілки.
 
5. Юний Григорій мав неабиякий хист до науки і вже у 12-річному віці він пішов навчатися до Київської братської школи, яка пізніше стане Києво-Могилянською академією.
 
6. Григорій Сковорода знав вісім іноземних мов: латину, грецьку, польську, німецьку, французьку, італійську, давньоєврейську, угорську.
 
7. Кажуть, що Сковорода був настільки талановитим педагогом, що викликати любов до науки міг у будь-кого. У своїй педагогічній діяльності дотримувався демократичних поглядів. Для своїх вихованців намагався стати другом і ментором.
 
8. Філософ спав усього чотири години на добу та прокидався з першими променями сонця.
 
9. За переказами, Григорій Сковорода був вегетаріанцем.
 
10. Сковорода провів 25 років у мандрах Україною.
 
Цитати:
 
1. «Музика – це великі ліки в скорботі, втіха в печалі, забава в щасті».
2. «Світ ловив мене, та не спіймав».
3. «Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю».
4. «Ні про що не турбуватись, ні за чим не турбуватись — значить, не жити, а бути мертвим, адже турбота — рух душі, а життя — се рух».
5. «Чи не дивина, що один у багатстві бідний, а інший у бідності багатий?».
6. «Скільки зла таїться всередині за гарною подобою: гадюка ховається в траві».
7. «Одне мені тільки близьке, вигукну я: о школо, о книги!».

Немає коментарів:

Дописати коментар