четвер, 27 жовтня 2022 р.

ЮНЕСКО підтверджує руйнування понад 200 культурних об’єктів в Україні



Станом на кінець жовтня 2022 р. ЮНЕСКО підтвердила руйнування 207 культурних об’єктів в Україні від 24 лютого – 88 релігійних об’єкти, 15 музеїв, 76 будівель, що становлять історичний та/чи художній інтерес, 18 пам’ятників і 10 бібліотек.
 
ЮНЕСКО проводить попередню оцінку шкоди, нанесеної культурним цінностям шляхом перехресної перевірки інцидентів, про які було повідомлено, з кількома надійними джерелами.
 
Наразі ЮНЕСКО разом зі своїми партнерськими організаціями розробляє механізм незалежної скоординованої оцінки даних в Україні, включаючи аналіз супутникових знімків, відповідно до положень Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року.
 
Також відомо, що ЮНЕСКО формує базу руйнувань культурної спадщини в Україні. Для цього організація використовує супутникові знімки, зроблені до і після початку повномасштабної війни в Україні.
 
Найбільших ушкоджень чи руйнувань зазнали культурні об’єкти, що знаходяться на сході нашої держави, а також на Київщині. Так, на Донеччині підтверджено 59 пошкоджених культурних об’єктів, на Харківщині – 51, на Київщині – 30, на Луганщині – 25.
 
При цьому, на цей момент жоден із семи об'єктів всесвітньої спадщини в Україні не постраждав під час війни.

Немає коментарів:

Дописати коментар