понеділок, 31 жовтня 2022 р.

«Зелені хвилі теплі ловлю, Чорне море, тебе я люблю!»

31 жовтня відзначається
Міжнародний день Чорного моря. Це свято, що має екологічний характер, було започатковано 1996 року, а передумовою для цього стало підписання 21 квітня 1992 року Конвенції про захист Чорного моря від забруднення (Бухарестська конвенція) шістьма причорноморськими країнами – Болгарією, Румунією, Україною, Туреччиною, Грузією та рф. Було розроблено план захисту Чорного моря від забруднення, в якому було визначено політичні заходи, дії та графіки, необхідні для досягнення екологічних цілей Бухарестської конвенції. Чорноморський стратегічний план дій визнає, що для зменшення впливу забруднення на екосистему Чорного моря необхідні колективні дії з боку усіх причорноморських країн. Міжнародний день Чорного моря передбачає проведення заходів, спрямованих на підвищення рівня обізнаності громадськості про важливість регіонального співробітництва, необхідного для захисту Чорного моря. Святкові заходи включають різноманітні акції екологів і фахівців у сфері екології та захисту Чорного моря.
 
Після початку повномасштабної війни рф проти України в Чорному морі ведуться активні бойові дії. Як це може вплинути на екологію Кримського півострова і на біологічне різноманіття Чорного моря?
 
Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим повідомляло про те, що внаслідок руйнівних дій російських загарбників на території тимчасово окупованого Криму та в Чорному морі у травні цього року загинула велика кількість дельфінів і птахів.
 
Експерт Кримськотатарського Ресурсного Центру Сергій Волошин зазначає: «Навіть побіжний аналіз вражаючих факторів військових дій, таких як: прямий фізичний вплив унаслідок вибухів і зіткнень, звукове (радіолокаційна дія) і шумове (звук набагато вище 85 децибелів) забруднення довкілля, хімічне забруднення (в результаті запуску ракет з підводних човнів) і вибухи (військових кораблів) і тому подібне, безумовно, вказує на те, що всі ці фактори, як окремо, так і в комплексі, можуть призводити і призводять до загибелі різних представників чорноморської фауни».
 
рф це одна з країн, які взяли на себе зобов’язання з захисту морського середовища Чорного моря від забруднення, однак саме ця держава-агресорка вже тривалий час порушує положення Бухарестської конвенції і завдає жахливої шкоди екосистемі Чорного моря.
 
Закликаємо міжнародну спільноту сприяти притягненню агресора до відповідальності заради миру і безпеки у світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар