вівторок, 9 серпня 2022 р.

Роль жінок корінних народів у збереженні і передачі традиційних знань



9 серпня в усьому світі відзначається Міжнародний день корінних народів світу. Тема Дня 2022 року: «Роль жінок – представниць корінних народів у збереженні та передачі традиційних знань».
 
Жінки корінних народів є основою громад корінних народів, вони відіграють найважливішу роль у збереженні й передачі традиційних знань пращурів. Жінки також відіграють важливу колективну та общинну роль як берегині природних ресурсів і наукових знань. До того ж, багато жінок – представниць корінних народів відіграють провідну роль у захисті земель і територій та відстоюють колективні права корінних народів у всьому світі.
 
Значення традиційних знань корінних народів широко визнано: «Задовго до розвитку сучасної науки, яка є досить молодою, корінні народи розробили свої методи розуміння того, як виживати, а також уявлення про значення, цілі та цінності».
 
У міжнародних консультаціях, що проводяться за спільного сприяння ЮНЕСКО та Міжнародної ради з науки, зазначається, що традиційні знання –  це сукупність знань, ноу-хау, практик і уявлень, що підтримуються і розвиваються народами з тривалою історією взаємодії з природним середовищем. Ці різноманітні, уявлення, тлумачення і значення є невід'ємною частиною культурного комплексу, який включає у себе мову, системи найменувань і класифікації, практику використання ресурсів, духовність і світогляд.
 
Однак, попри те, що жінки корінних народів відіграють у своїх громадах величезну роль як годувальниці, виховательки, берегині знань, а також як лідерки і правозахисниці, вони часто страждають від дискримінації за ознакою статі, класу, етнічної приналежності та соціально-економічного статусу. Їхнє право на самовизначення, самоврядування і контроль над ресурсами та землями пращурів порушувалося протягом століть.
 
Жінки – представниці  корінних народів досягли невеликого, але важливого прогресу в процесах прийняття рішень у деяких громадах. Вони є лідерками на місцевому й національному рівнях і стоять на передовій, захищаючи свої землі, свою культуру і свої громади. Однак реальність залишається такою, що жінки корінного населення представлені в дуже незначній мірі, на них непропорційно негативно впливають рішення, прийняті від їхнього імені, і занадто часто вони стають жертвами різноманітних проявів дискримінації і насильства.
 
Комітет Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок підкреслив деякі з основних проблем, з якими стикаються жінки корінних народів світу, зокрема, відзначивши високий рівень бідності, низький рівень освіти та невміння писати, обмеження у доступі до органів охорони здоров'я, базових санітарних умов, кредитів і працевлаштування, обмежена участь у політичному житті, а також поширеність домашнього і сексуального насильства.
 
Настав час нагадати широкому загалу про ту роль, яку представниці корінних народів грають у житті своїх громад.

Немає коментарів:

Дописати коментар