пʼятницю, 6 серпня 2021 р.

Оригінальні культури світу

За підрахунками, у світі проживає 476 мільйонів корінних народів, що мешкають у 90 країнах. Попри те, що корінні народи складають менш як 5% населення планети, 15% найбідніших припадає саме на них. Корінні народи є носіями
 переважної більшості мов світу, загальна кількість яких складає 7000, і представляють 5000 різних культур.
 
9 серпня відзначається Міжнародний день корінних народів світу (International Day of the World's Indigenous People), який був встановлений 1994 року Генеральною Асамблеєю ООН. Саме в цей день 1992 року відбулося перше засідання Робочої групи з корінних народів Підкомісії із заохочення і захисту прав людини, в якому говорилося, що:
 
«У цей Міжнародний день корінних народів світу ми віддаємо належне багатству культур корінних народів і особливому внеску, який вони роблять до сім'ї народів світу. Ми також пам'ятаємо про величезні труднощі, з якими стикаються багато корінних народів – від неприпустимих масштабів бідності та захворюваності до позбавлення майна, дискримінації і відмови в основоположних правах людини».
 
Корінні народи є спадкоємцями та практиками унікальних культур і способів спілкування з людьми та навколишнім середовищем. Вони зберегли соціальні, культурні, економічні й політичні характеристики, що відрізняються від тих, що панують у суспільстві, в якому вони живуть. Незважаючи на свої культурні відмінності, корінні народи з усього світу мають спільні проблеми, пов'язані із захистом їх прав як окремих народів.
 
Корінні народи роками прагнуть визнання своєї ідентичності, способу життя та права на історичні землі, території та природні ресурси. Однак протягом усієї історії їх права порушувалися. Сьогодні корінні народи є, мабуть, однією з найбільш неблагополучних і вразливих груп людей у ​​світі. Міжнародна спільнота зараз визнає, що для захисту їх прав і збереження їх окремих культур і способу життя необхідні спеціальні заходи.
 
Саме для того, щоб підвищити рівень обізнаності про потреби цих груп населення, щороку 9 серпня відзначається Міжнародний день корінних народів світу.
 
До корінних народів України зазвичай зараховують: кримських татар, гагаузів, кримчаків, караїмів і кримських греків («Три народи – одне коріння»).

Немає коментарів:

Дописати коментар