пʼятницю, 13 серпня 2021 р.

Вальтер Скотт – більше, ніж письменник

15 серпня виповнюється 250 років від дня народження всесвітньо відомого шотландського письменника Вальтера Скотта. Вшановуючи пам'ять легендарного літератора, згадуємо факти про його життя і творчість.
 
Сер Вальтер Скотт вважається основоположником жанру історичного роману. Усі його твори зрештою стали успішними й відомими в усьому світі. В чому ж секрет? А секрет в унікальності викладення, в дуже яскравих описах і в легкому стилі. Багато хто вважає письменника справжнім генієм. Його творчість справила грандіозний вплив на усю світову літературу.

Цікавий факт

Окрім того, що Вальтер Скотт створив жанр історичного роману, він ще й вигадав таке популярне нині слово «гламур». Вірте чи ні, але саме сер Вальтер вигадав цей модний термін. Хоча тоді слово мало дещо інше значення, ніж зараз – письменник узяв його зі старого шотландського слова «gramarye», що означає магія, що зачаровує око. Слово «гламур» вперше з'являється у його поемі «Слово останнього менестреля 1805 р.».


Вальтер Скотт народився 15 серпня 1771 р. в Единбурзі (Великобританія). Вже з юних років він демонстрував гострий розум і феноменальну пам'ять. Згодом Скотт отримав юридичну освіту, адже так хотів його батько, але величезну частину свого часу він присвячував читанню книг. Ще тоді – в молодості – В. Скотт почав збирати старовинні шотландські балади і пісні.
 
Спочатку Вальтер Скотт займався перекладацькою діяльністю – він робив переклади творів Гете і Бюргера; потім він видав зібрані і відредаговані їм балади під назвою «Пісні шотландського кордону». А 1805 року вийшла перша власна поема В. Скотта – «Пісня останнього менестреля». Подальші поеми, написані Вальтером Скоттом, зробили його знаменитим.
 
Окрім поем, Скотт писав прекрасні романи, які умовно поділяють на дві основні групи. Перша група присвячена минулому Шотландії – «Гай Маннерінг», «Шотландські пуритани», «Монастир», «Антиквар» та ін. Друга група романів присвячена минулому Англії і континентальних країн – «Айвенго», «Кенільворт», «Пригоди Найджела», «Вудсток», «Анна Гейерштейнська» та інші.
 
Вальтер Скотт помер 21 вересня 1832 р. у своєму маєтку, де нині відкритий музей знаменитого письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар