вівторок, 7 грудня 2021 р.

Катерина Білокур – жінка, яка зображала на полотні душевну красу українського народу 🌺

7 грудня 1900 року у селі Богданівка Полтавської губернії народилася Катерина Білокур – українська художниця жанру наївного мистецтва, майстриня народного декоративного живопису; жінка, котра входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.
 
Ось, що написав про Катерину Білокур всесвітньо відомий художник Пабло Пікассо, якого вважають одним із найвидатніших митців минулого століття:
 
«Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ».
 
Батьки майбутньої художниці були доволі заможними, однак в цілях економії все ж вирішили не давати доньці освіту. Вже з раннього дитинства дівчинка виявила хист до живопису, але батьки забороняли їй малювати, а натомість вимагали, щоб вона повністю зосередилася на господарчих справах. Та попри заборону родини, юна Катерина малювала потай від усіх. До того ж, дівчинка самотужки навчилася читати і писати.
 
Згодом, Катерина Білокур, яка прагнула знань, намагалася вступити до технікуму художньої кераміки, та її не прийняли через відсутність документа про семирічну освіту.
 
Незважаючи на усі перепони, що були на шляху художниці до самореалізації, вона продовжувала малювати і всіляко розвиватися. Для малювання Катерина використовувала усе, що було під рукою – сама робила пензлі і фарби.
 
Катерина почала малювати декорації для драмгуртка, створеного родичем родини, пізніше вона і сама почала грати у виставах гуртка. Батьки вважали, що творча діяльність доньки є соромом і продовжували забороняти їй займатися тим, що вона так любила – навіть палили малюнки Катерини. Та наполегливість і талант народної художниці усе перемогли і вона зрештою стала успішною і відомою. Якось вона надіслала свій малюнок  із зображенням калини відомій тоді співачці Оксані Петрусенко. Той малюнок дуже сподобався пані Петрусенко, і саме після цього випадку до Катерини Білокур прийшов успіх. Її роботи виставляли в області, а потім і в Києві, Москві і навіть у Франції.
 
Живопис Білокур – це «вишивка» олійними фарбами на полотні. Здебільшого художниця малювала квіти. Ретельно промальовувала кожну пелюсточку, стеблинку, кожен листочок. Квіти на її полотні  виходили наче живі. Малювала все з натури. Переносила мольберт з місця на місце і промальовувала задумані елементи. Окрім квітів, Катерина Білокур малювала пейзажі та портрети.
 
Творчість Катерини Білокур прославила українське мистецтво на цілий світ. Ця звичайна жінка з українського села, попри брак освіти, коштів, відсутність професійних фарб і пензлів, попри заборони і осуд, стала видатною мисткинею. До вашої уваги обрані прекрасні роботи художниці:

Немає коментарів:

Дописати коментар