пʼятницю, 10 грудня 2021 р.

Є права у кожного з нас (Віртуальна книжкова виставка)

10 грудня світова спільнота відзначає День прав людини. Цей день було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН 1950 року. Дата 10 грудня була обрана на честь прийняття і проголошення Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини – епохального документа, в якому були проголошені невід'ємні права, властиві кожній людині незалежно від її раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового чи іншого становища. Цей документ перекладено понад 500 мовами.
 
Цьогорічна тема Дня прав людини пов’язана з «Рівністю» і статтею 1 Декларації прав людини«Усі люди народжуються вільними та рівними у своїй гідності та правах».
 
Права людини дають можливість боротися з першопричинами конфліктів і криз, завдяки виявленню уваги до скарг, викоріненню нерівності та відчуження; права людини дозволяють людям брати участь у прийнятті рішень, які впливають на їхнє життя. Суспільства, які захищають і заохочують поважати права людини для всіх, є більш стійкими суспільствами, які краще підготовлені до подолання несподіваних криз, таких як пандемії та наслідки кліматичної кризи.
 
Широко розповсюджена бідність, нерівність і структурна дискримінація є порушеннями прав людини й одними з найбільших труднощів нашого часу. Їхнє ефективне подолання вимагає заходів, заснованих на правах людини, новій політичній прихильності й участі кожного і особливо тих, хто постраждали найбільше. Нам потрібен новий суспільний договір, який більш справедливо розподіляє владу, ресурси та можливості і закладає основи для стійкої та заснованої на правах людини економіки.
 
До Дня прав людини ми підготували тематичну виставку книг, яку можна відвідати у бібліотеці або з якою можна ознайомитися онлайн – у цьому дописі.

Немає коментарів:

Дописати коментар